In het eerste kwartaal van 2023 is windenergie voor het eerst de belangrijkste stroomleverancier in het Verenigd Koninkrijk geweest, aldus onderzoekers van het Imperial College in Londen. Volgens de nationale netbeheerder National Grid werd in april door zonne-energie een recordhoeveelheid elektrische energie geleverd. Het VK wil dat in 2035 stroomopwekking netto geen broeikasgasuitstoot meer veroorzaakt.
De meeste windstroom komt van zeewindparken. Vanaf 2015 is het in feite niet meer mogelijk meer windturbines op het vasteland te plaatsen. Het lijkt er op dat de huidige premier Rishi Sunak die beperking gaat versoepelen. In het eerste kwartaal van dit jaar zou 42% van de stroom duurzaam zijn opgewekt, fossiel was verantwoordelijk voor 33%, de rest, komt voornamelijk op rekening van kernenergie.
Overigens vervult elektriciteit in het VK maar 18% van de energiebehoefte. De rest komt voor rekening voor verwarming/warmte voor huizen, bedrijfsgebouwen en voor industriële processen. Voor verwarming mikt het VK, evenals overal elders, op warmtepompen, maar dat betekent dat het opgestelde elektrische vermogen aanzienlijk zal moeten worden opgekrikt. Ook elektrisch vervoer zal de vraag naar stroom sterk doen toenemen.
Het vreemd dat bij zonne-energie overal vrijwel uitsluitend gemikt wordt op stroom terwijl ooit de zonnewarmtesystemen (zonneboilers) werden gezien als (deel)oplossing voor de warmtebehoefte, zeker in woningen.
Bron: BBC