Franse natuurraad waarschuwt voor zonneparken in open veld

Zonneparken in de natuur

Zonnepark bij Bissey-sur-Cruchaud (F)., voor (boven) en na aanleg van een zonnepark. Zo moet het niet… (afb: CNPN-rapport)

Zonnepanelen zijn steeds populairder aan het worden, maar steeds vaker worden die niet op daken geplaatst maar in het open veld. De Franse raad voor natuurbescher-ming CNPN vindt dat geen goede ontwikkeling (pdf-bestand) aangezien die ontwikkeling slecht is voor biodiversiteit en milieu.De CNPN vindt de uitbouw van zonne-energie een goede zaak, maar die mag niet ten koste gaan van de biodiversiteit. “De laatste tien jaar is zonne-energie steeds meer in opkomst, eerst vooral op daken maar tegenwoordig steeds vaker op de grond”, schrijft de raad in een rapport. Dat kunnen open velden zijn of weilanden, maar ook bossen en meren en zelfs beschermde natuurgebieden, schrijft de CNPN.
Dat verstoort bestaande ecosystemen door, bijvoorbeeld, verlies aan nest- en voedingsruimte voor vogels, schrijven de opstellers. Bomen verdwijnen die door vleermuizen worden gebruikt om zich voort te planten, te overwinteren of te jagen, de flora verarmt met de insecten die daarvan leven. Kleinere diersoorten, vooral reptielen en amfibieën, leggen het loodje bij de aanleg van de zonneparken, stellen ze.

Volgens de opstellers van het rapport hebben talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat fotovoltaïsche zonne-energie echt de energie van de toekomst is, maar alleen als deze wordt geïnstalleerd in een reeds verstedelijkte ruimte en zeker niet in de natuur, schrijft de CNPN.

EU

Het rapport geeft ook aanbevelingen voor het Europees verband. Zo zou de tijd voor het verkrijgen van een vergunning voor plaatsing van zonnepanelen niet langer dan drie maanden mogen zijn. Daken van nieuwe commerciële en openbare gebouwen zouden vanaf 2026 verplicht moeten worden voorzien van zonnepanelen. Voor oude gebouwen zou dat in 2027 verplicht moeten worden, vindt de organisatie. Vanaf 2029 zouden alle nieuwe woongebouwen in de EU van zonnepanelen moeten worden voorzien, schrijft de CNPN.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *