Goudzoekers ruïneren regenwoud in Peru

Illegale goudwinning in Peru

Illegale goudwinning in Peru gemeten door het RAMI-satellietsysteem in september 2023
(afb: Sevir Amazonia/servir.alliancebioversityciat.org/)

Op de oevers van de rivier de Madre de Dios (Moeder Gods) zijn duizenden goudzoekers constant op zoek naar dat edelmetaal. Daarbij gaat het voor een groot deel om illegale winning. Sinds 2017 zou daardoor elk jaar zo’n 210 km2 een regenwoud verdwijnen, de laatste 32 jr (tot september 2023) zo’n 1072 km2. De controle ter plekke in Zuidoost-Peru zou allesbehalve effectief zijn. Waar ooit bomen stonden zie je nu diepe gaten gevuld met bruin water.
Het gebied ligt bij de grenzen met Brazilië en Bolivia. De goudprijs is de laatste jaren behoorlijk gestegen en lag in mei op recordhoogte. Inmiddels is Peru nummer tien op de ranglijst van gouddelvende landen. Illegale goudwinning zou een belangrijke inkomstenbron voor de georganiseerde misdaad zijn in Peru.
Sinds 2016 probeert de overheid door het uitgeven van winvergunningen greep te krijgen op de de illegale winning, maar dat lijkt nog niet erg te lukken. In 2022 produceerde Peru 96 ton vergund goud, terwijl de totale uitvoer 180 ton bedroeg. Die 84 ton zou dan illegaal gewonnen moeten zijn. Daarmee zou Peru de grootste exporteur van illegaal goud in Zuid-Amerika zijn (44%) boven Colombia (25%) en Bolivia (12%)

Kwik

Bijkomend probleem is dat het goud nog steeds wordt gewonnen door het ‘op te lossen’ in kwik (waarna het kwik wordt verdampt). Een andere zeer vervuilende methode is goud te winnen via de cyanidemethode. Het gebruikte natriumcyanide is een zeer heftig gif. Volgens de WikiPedia zou voor 10 g goud voor een ring 18 000 kg afval ontstaan.

Er zijn ook methodes om goud te winnen zonder de omgeving ernstig te verontreinigen, maar of daarmee ook de vernietiging van kostbare natuur wordt gestopt is een (mijn=as) grote vraag. Het grootste deel van de goudwinning is dagmijnbouw en dat betekent vrijwel altijd ernstige aantasting van het winningsgebied.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *