
Verschillende mechanismes waardoor het ijs door de aardopwarming versneld smelt (afb: Chris Stokes et al./Nature Communications Earth & Environment)
Op het ogenblik zijn wij aardbewoners met ons lapzwanzige klimaatbeleid niet op weg naar 1,5°C opwarming ten opzichte van het voorindustriële tijdperk maar naar 3°C of zelfs meer in het eind van dee eeuw. Zelfs als ‘we’ er in slagen de opwarming onder de 1,5°C te houden zou dat niet geruststellend zijn voor de bewoners van de kustgebieden van zeeën en oceanen door het aanhoudend wegsmelten van het ijs op Groenland, Antarctica en de gletsjers (herstel daarvan zal eeuwen duren volgens recent onderzoek) en de zeespiegelstijging die daarvan een gevolg is.
“Onze belangrijkste boodschap is dat het beperken van de opwarming tot 1,5 °C een enorme prestatie zou zijn – het zou absoluut ons doel moeten zijn – maar het zal de zeespiegelstijging en het smelten van de ijskappen in geen geval vertragen laat staan stoppen”, aldus hoofdauteur Chris Stokes, glacioloog aan de universiteit van Durham.
In het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 kwamen de landen van de wereld overeen om de wereldwijde temperatuurstijging ruim onder 2 °C te houden, het liefst onder 1,5 °C.
Zo’n 125 000 jaar geleden lag de zeespiegel met vergelijkbare warme periodes als nu enkele meters hoger dan nu. Bij eenzelfde broeikasgasconcentratie in de atmosfeer ruim driemiljoen jaar geleden was de zeespiegel zelfs 10 tot 20 m hoger dan nu. Stokes: “We zien bepaalde ergste scenario’s zelfs voor onze neus gebeuren.”
Bewijslijnen
De onderzoekers construeerden mede met behulp van rekenmodellen enkele bewijslijnen om aan te tonen dat +1,5 °C te veel is en dat zelfs de huidige aardopwarming (+1,2 °C), indien die aanhoudt, de komende eeuwen waarschijnlijk enkele meters zeespiegelstijging zal veroorzaken. Dat zal leiden tot omvangrijk verlies en schade voor kustbewoners en aanpassingsmaatregelen op de proef zullen stellen, waarschuwen Stokes c.s. Er zullen dan vele mensen landinwaarts trekken, is de verwachting.
Om dit te voorkomen, gaan ze verder, is een wereldgemiddelde temperatuur nodig die lager is dan de huidige, waarvan we veronderstellen dat deze dichter bij +1 °C boven het voorindustriële niveau ligt, mogelijk zelfs lager. Er is echter dringend meer onderzoek nodig om een ’veilige grens’ voor ijskappen nauwkeuriger te bepalen. Die ” geven aan dat de onderzoekers zelf niet al te veel geloof hechten aan de veiligheid van die (nieuwe) grens.
Bron: BBC