Volgens een onderzoek van CarbonTracker voldoet geen van de 25 beursgenoteerde gas- en oliebedrijven aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Het rapport woog de fossiele sector op vijf punten: investeringsopties, recente projecten, productieplannen, emissiedoelen en beloning van leidinggevenden. Het lijkt er op dat Carbon Tracker zich daarbij vooral richt op investeerders en toezichthouders met een ‘groene’ houding.
“Bedrijven over de hele wereld verklaren publiekelijk dat ze de doelen van het Akkoord van Parijs steunen en beweren deel uit te maken van de oplossing voor het versnellen van de energieovergang, maar helaas zien we dat geen enkele daarvan momenteel aansluit bij de doelstellingen van dat Akkoord”, zegt olie- en gasanalist en hoofdauteur van het rapport Maeve O’Connor. Ze erkent wel dat er verschillen zouden zijn tussen bedrijven. Zo zou BP het minst slechte jongetje in de fossiele klas zijn.Bijna alle bedrijven richten zich op nieuwe ontwikkelingen en op productieverhogingen op de korte termijn, hoewel Repsol, Equinor en Shell op de langere termijn streven naar het stabiel te houden van de (fossiele) productie. BP mikt op daling.
Bedrijven worden beoordeeld op een schaal van A tot en met H, waarbij A potentieel in lijn is met de doelstellingen van het Klimaatakkoord en H het verst daarvan verwijderd is met een aardopwarming van 2,4°C of meer.
BP, als minst slechte, kreeg een D, terwijl het laagst ingeschaalde ConocoPhillips een H krijgt. Opmerkelijk is dat vier van de vijf minst slecht scorende bedrijven (naast BP, Repsol, Equinor en ENI) Europees zijn en drie van vijf slechtste leerlingen Amerikaans (ExxonMobil, Pioneer en (dus) ConocoPhillips).
Nieuwe projecten
In plaats dat de oliesector werkt aan de vermindering van de prodcutie, lijkt het of die alles op alles zet om zo lang mogelijk profijt te trekken van de verkoop van fossiele brandstoffen. Bedrijven steken nog steeds miljarden in nieuwe winprojecten. VN-secretaris-generaal Antonió Guterres riep op de COP28 in Dubai de fossiele sector op haast te maken met het afbouwen van de olie- en gaswinning, maar dat is kennelijk aan dovemansoren gericht.
Bron: phys.org