Microsoft wil over schakelen op kernstroom voor datacentra

Three Mile Island

Three Mile Island in augustus 2006 (afb: WikiMedia Comons)

Het heeft er alle schijn van dat Microsoft de beruchte kerncentrale in Three Mile Island wil laten heropstarten om energie te leveren voor zijn datacentra. Sinds de razende opkomst van de energievretende kunstmatige intelligentie is het energieverbruik van datacentra, de fysieke ‘vertaling’ van de ‘wolken’, ook heftig gestegen. Volgens eigenaar Constellation Energy. Het zou om een overeenkomst gaan van ten minste twintig jaar.
De aankondiging komt vijf jaar nadat toenmalige moedermaatschappij van Constellation Energy Exelon de kencentrale sloot doordat die verliesgevend was en nadat de staat Pennsylvania, waar Harrisburg ligt, die verliezen niet wenste te vergoeden.

Het gaat om een van de twee kernreactoren van het complex. Het lijkt er op dat de (omstreden) roep om kernenergie in te zetten in de strijd tegen de klimaatverandering met deze aankondiging een miniem zetje in de rug krijgt. Constellation Energy is er maar al te graag als de kippen bij om kernenergie als “betrouwbaar, schoon en koolstofvrij” te presenteren. De centrale zou vanaf 2028 stroom moeten gaan leveren aan Microsofts energieslurpers (die datacentra genoemd worden).
De kerncentrale op een eiland in de Susquehannarivier even buiten Harrisburg werd in 1979 getroffen door de tot nu toe grootste ramp met een commerciële kerncentrale in de VS, waarbij reactor 2 werd vernield.

Kernsmelt

Er zouden volgens de Wikipedia geen gevolgen voor de gezondheid zijn geweest door de radioactieve straling die bij het ongeluk vrijkwam niet buiten de omhulling zou zijn gekomen. De economische schade was echter aanzienlijk. Pas na zes jaar werd het reactorvat geopend en toen bleek dat de schade veel groter was dan eerst verondersteld. Een groot deel van de reactorbrandstof lag gesmolten op de bodem van het vat. Pas in 1993 was de schoonmaak van het reactorvat afgerond.
Door kernstroom te kopen hoopt Microsoft in 2030 ‘koolstofnegatief’ (dus per saldo broeikasgassen aan de atmosfeer te onttrekken) te worden. Overigens zal de heropening op zijn minst 1,6 miljard dollar gaan kosten. Ook zullen autoriteiten nog toestemming moeten geven over de heropening van de eenheid op het riviereiland.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *