Grote bosbranden de laatste 20 jaar verdubbeld

Bosbranden op La Gomera

Bosbranden op La Gomera in 2012

De frequentie en intensiteit van extreme bosbranden zijn de afgelopen twintig jaar wereldwijd meer dan verdubbeld ten gevolge van menselijke activiteit, stellen onderzoekers onder aanvoering van Calum Cunningham van de universiteit van Tasmanië op basis van nieuw onderzoek.Het  zou voor het eerst zijn dat onderzoekers erin geslaagd zijn een wereldwijde ontwikkeling in kaart te brengen voor de verwoestendste  soorten branden die verantwoordelijk zijn voor grote schade en verlies aan dieren- en mensenlevens. Ze bestudeerden satellietgegevens  tussen 2003 en 2023 van bijna 3000 bosbranden met een enorm ‘stralingsvermogen’ en kwamen tot een 2,2-voudige toename van het aantal bosbranden in die periode.

De intensiteit van de twintig grootste branden in elk jaar was ook meer dan verdubbeld en die ontwikkeling lijkt te versnellen. “Ik verwachtte enige stijging te zien, maar het tempo van de stijging is verontrustend”, zegt  Cunningham. “De gevolgen van de klimaatverandering zijn niet langer slechts iets van de toekomst. We zijn nu al getuige van een uitdrogende en opwarmende atmosfeer.” De zes extreemste jaren in termen van intensiteit en frequentie van bosbranden hebben zich voorgedaan sinds 2017. 2023 was het summum.
De gebieden waar het aantal extreme branden vooral toenamen waren Noord-Amerika, de noordelijke delen van Eurazië en Australië. In de gematigde naaldbossen, die het westen van de Verenigde Staten bedekken, is het aantal extreme branden in de afgelopen twintig jaar elf keer zo groot geworden. De noordelijkste bossen op aarde – die in Alaska, Canada en Rusland – kenden een meer dan verzevenvoudiging.

Droger

De steeds drogere omstandigheden die het ontstaan van enorme branden bevorderen, zouden een gevolg zijn van een veranderend klimaat. Bossen nemen echter ook kooldioxide uit de atmosfeer op en door het verbranden van bomen komt die CO2 weer in de atmosfeer terecht, waar het bijdraagt ​​aan de opwarming van de aarde.

Bosbranden zorgen ook voor veel rook, met grote gevolgen voor mens en dier. Cunningham: “We zullen ons moeten instellen op een klimaat dat bevorderlijk is voor grote bosbranden.”

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *