We zullen snel van de kolencentrales af moeten als we de klimaatdoel-stellingen willen halen, stelt TransistionZero in een nieuw rapport. Voor 2030 zullen 3000 kolencentrales moeten sluiten. Vooral China, heftig gebruiker van steenkool, zal aan de bak moeten, maar erg waarschijnlijk is dat niet. Het land bouwt nog steeds nieuwe kolencentrales.
Wij, dat wil zeggen de hele wereldgemeenschap (met nadruk op de rijkere landen), schieten ernstig te kort als het gaat om het bedwingen van de klimaatverandering. Kennelijk zijn wij in de rijke landen niet bereid onze kwalijke manier van leven op te geven. Nu komt de organisatie TransistionZero met het verhaal dat we zo snel mogelijk met kolen moeten stoppen om de wensgrens van Parijs (1,5°C) niet te overschrijden.
Die kolencentrales zouden alles bij elkaar zo’n 2000 GWatt aan vermogen hebben. Dat zou volgens het rapport zo snel mogelijk moeten worden gehalveerd. Dat wil zeggen dat er tot eind van dit decennium elke dag een kolencentrale zou moeten worden afgeschakeld van het stroomnet.
Dat zou vooral China treffen. In dat land staat ongeveer de helft van alle kolencentrales op de wereld. “Dat betekent dus dat China voor de helft van die inspanningen verantwoordelijk zou moeten zijn”, zegt Matt Gray van TransistionZero.
In het totaal is het aandeel van kolen in het energieverbruik in China gezakt van 72,4% in 2005 naar 56,8% in 2020, maar her energieverbruik is in die tijd ook toegenomen. President Xi wil het verbruik wel verminderen, maar pas vanaf 2025. Het land wil in 2060 klimaatneutraal zijn (waar veel landen, waaronder de EU, mikken op 2050).
Bron: der Spiegel