Nieuwe manier om zonne-energie effectief op te slaan (?)

Opslag zonne-energ

Zo ziet het MOST-systeem er voor een huis uit. Infrarood wordt niet ‘meegenomen’ (afb: Heiko Ihmels et al./Angewandte Chemie)

Ongeveer de helft van de energie die we gebruiken nemen we tot ons in de vorm van warmte (aldus het IEA). Op de een of andere vreemde manier wordt zonne-energie vrijwel alleen maar gebruikt om stroom op te wekken (wat is er met de zonnewarmtesystemen gebeurd? as). Zoals bekend volgt die opwekkingsvorm niet de behoefte en moet er (dus) energie worden opgeslagen. Duitse onderzoekers denken dat zonne-energie opslaan als chemische energie een efficiënte opslagvorm is. Die energie kan uren, dagen of zelfs maanden later worden ’teruggegeven’ in de vorm van warmte. Heel efficiënt, vinden ze.Je kunt natuurlijk warmte opslaan in de vorm van opgewarmd water, maar dat houdt de warmte niet erg lang vast. Nu denken onderzoekers rond Heiko Ihmels van de universiteit van Siegen (???; as) een oplossing gevonden te hebben in bepaalde verbindingen (quadricyclanen), waardoor deze opslagcapaciteit die van lithiumaccu’s zou evenaren.
Die quadricyclanen kunnen alleen maar ultravioletlicht ‘opvangen’en dat is maar een kleine deel van de energie van het lichtspectrum. Daar hebben de onderzoekers een mouw aan weten te passen die wel wat weg zou hebben van de fotosynthese. In feite hebben ze de uv-gevoelige verbinding gecombineerd met een tweede verbinding (een arylnorbornadiëen), die energie opneemt in het zichtbare spectrum.
Dat arylnorbornadiëen hebben de onderzoekers de sensibilisator gedoopt.”Die sensibilisator absorbeert licht en geeft die energie door aan de fotoschakelaar (de uv-gevoelige verbinding; as)”, legt medeonderzoeker Chistoph Kerzig van Johannes Gutenberguniversiteit in Mainz uit. Daardoor steeg de opname van het systeem met meer dan een grootteorde en zou het zowel geschikt zijn voor huishoudens als voor grote opslagsystemen.

De onderzoekers hebben naarstig gespeurd hoe het systeem werkt. Daardoor konden ze het rendement ervan verhogen. Ze zouden het systeem zelfs al deugdelijk aan de praktijktand hebben gevoeld. Het rendement zou nog een stuk omhoog gaan als ook het infrarooddeel van het lichtspectrum wordt ‘meegenomen’, maar dat zegt deze leek(=as) op vrijwel elk terrein. Overigens vertoont dit verhaal veel overeenkomst met dat van de zonnepaneelkoeler.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *