De Baskische vakbond ELA (Euskal Langileen Alkartasuna), opgericht in 1911, heeft de klimaatcrisis als belangrijkste prioriteit op zijn lijst gezet. De vakbond vindt dat om de klimaatdoelen te bereiken er grote veranderingen moeten komen in de wijze waarop productie, verdeling en verbruik zijn georganiseerd en in steeds groeiend gebruik van grondstoffen. Kortom: het kapitalisme moet op de schop.
Kapitalisme staat bestrijding van de klimaatverandering in de weg. Sterker nog het kapitalisme is de oorzaak van de klimaatcrisis en dat is een groot probleem nu vrijwel de hele wereld, inclusief het ‘communistische’ China, zich tot het kapitalisme heeft bekeerd. Dus zal dat systeem drastisch op de schop genomen moeten worden, vindt de leiding van de ELA.
Dat punt staat als nummer twee op een lijst van kwesties, waarover 750 afgevaardigden eind november een beslissing moeten nemen. Voor het ELA-bestuur is dat een wezenlijk punt. ELA is met ruim 100 000 leden de grootste vakbond in Spaans Baskenland, dat zo’n miljoen werknemers telt.
Die landstreek wordt gekenmerkt door mijnbouw, metaalindustrie en scheepvaart/-bouw, maar waar ook de energie- en vervoerssector een belangrijk aandeel hebben in de bedrijvigheid. Toch heeft ELA voor verandering gekozen. “Ik weet niet of onze stellingneming ons leden brengt of doet kwijtraken”, zegt secretaris-generaal Mitxel Lakuntza, “maar we kunnen ons niet bezighouden met maatschappelijke problemen zonder daar dit cruciale thema in mee te nemen.” Dit lijkt me het overwegen waard voor alle vakbonden in de hele wereld, die, in mijn ogen, zijn blijven hangen in looneisen en werkgelegenheid en daarmee steeds marginaler zijn geworden.
Bron: le Monde