De (gemiddelde) oppervlaktetemperaturen van de oceanen verpletteren record op record. Op 16 maart jl bereikte die de 21°C, maar op 1 april was dat al weer 21,1°C. Het vorige record stond op 20,9°C begin april 2020. De oceaantemperatuur wordt pas vanaf 1981 gemeten.
Het nieuwe record is gemeten na een winter (nou ja, winter) die beheerst werd door het klimaatverschijnsel La Niña die juist voor afkoeling zorgt. Op de grafieken die bijgehouden worden door Climate Reanalyzer is goed te zien hoe de oceanen tussen de 60° NB en 60° ZB het steeds warmer krijgen sedert 1981.
2023 begon onder de gemiddelde temperatuur van 2016, het warmste jaar voor de oceanen na 1981, maar steeg in maart snel en passeerde het piekjaar. Dat zou te maken kunnen hebben met het afscheid van La Niña en de, verwachte, komst van de warme tegenhanger El Niño, maar die nog niet actief is.
Een dergelijk temperatuurniveau in de oceanen is slecht nieuws nu het orkaanseizoen nadert. De warmte van het water is de belangrijkste brandstof voor heftige stormen.
Bron: Futura-Sciences