Na de COP26 in Glasgow klonken er zowel tevreden als (ernstig) teleurgestelde reacties, maar volgens Stefan Aykut van de universiteit van Hamburg kan zo’n bijeenkomst nooit de voorhoede van de ontwikkelingen vormen. “Daar wordt alleen maar geregistreerd.” Hij stelt in Le Monde dat we te veel naar de klimaatconferenties kijken. We moeten het hebben over het economische model (het kapitalistische) dat wij hanteren.
Wat mij (= as) betreft heeft Aykut hartstikke gelijk, maar hij komt er wel een beetje laat mee. Ik heb al eens vaker geschreven dat het kapitalisme het oplossen van het klimaatprobleem ernstig in de weg staat. Dat systeem is gebaseerd op de idiote gedachte van winstmaximalisering en van eeuwigdurende groei. In die wereld is krimp onvergeeflijk en we zullen moeten consuminderen.
Oorzaak van de aardopwarming is blind consumentisme (in de rijke landen). Waar zijn de discussies over consuminderen en de energiebesparing? Bijna iedereen zegt bezorgd te zijn over de aardopwarming, maar wil er niets voor laten. Stilletjes hopen we allemaal (althans velen van ons rijke consumenten) dat de techniek onze problemen gaat oplossen, maar techniek is als menselijke bezigheid mede schuldig aan de klimaatverandering.
Bron: le Monde (artikel voor mij slechts gedeeltelijk toegankelijk)