Eerdere onderzoeken kwamen niet tot een sluitende conclusie , maar nu lijkt deze simpele waarheid toch ook echt een waarheid te zijn: witte daken of daken met zonreflectie maken de stads koeler dan dakvegetatie, groen op straatniveau of zonnecellen, stelt een persbericht van het universiteitscollege van Londen over een onderzoek van Oscar Brousse en medeonderzoekers. Brousse en de zijnen gebruikten voor hun berekeningen een 3d-klimaatmodel van Groter Londen om de effecten van diverse, actieve en passieve, klimateringssystemen door te rekenen voor de twee warmste dagen in Londen in 2018, tot nu de warmste in de Britse hoofdstad.
Koele daken verlaagden de gemiddelde temperatuur met gemiddeld 1,2°C tot 2°C op sommige plaatsen. Stadsgroen zou het niet verder brengen dan 0,3%, maar heeft natuurlijk andere voordelen. Overigens heb ik voor stadsgroen ook aanzienlijk hogere cijfers gezien. Groen, dat wil zeggen vegetatie, op het dak koelt, per saldo, niet of nauwelijks.
Luchtbehandelingssystemen blazen warmte naar buiten, waardoor de stad gemiddeld 0,15°C warmer wordt, berekenden Brousse c.s., maar op sommige plaatsen kan die temperatuurverhoging tot 1°C oplopen in dichtbebouwd Londen.
“We hebben diverse methoden getest die steden als Londen kunnen gebruiken om de temperaturen te verlagen en vonden de koele daken de beste oplossing voor extreem warm weer”, zegt Brousse. “Andere methodes hebben aanzienlijke neveneffecten, maar geen daarvan was is in staat de buitentemperatuur zoveel te laten dalen.”
Stadseilandeffect
Steden zijn toch al een paar graden warmer dan het omringende platteland, het stadseilandeffect, dus zijn stadsbestuurders op zoek naar methoden om hun steden koeler te maken. De koele daken koelen niet alleen de stad, maar houden ook de huizen daaronder koeler.
Hoewel het effect van begroeide daken verwaarloosbaar is, zagen de onderzoekers wel dat dat effect sterk afhangt van de tijd van de dag. Tijdens de warmste dagen kunnen groene daken voor een verlaging van de temperatuur zorgen van 0,5°C. Dat effect zou echter ’s nachts teniet gedaan worden door de warmte die de daken overdag vasthouden en ’s nachts weer afgeven waardoor de temperatuur met ongeveer het zelfde bedrag toeneemt.
Groen zou de temperatuur vooral ’s nachts doen dalen maar overdag zou dat volgens de onderzoekers anders zijn. Bovendien zorgt groen voor meer vocht in de lucht en vochtige warmte is veel lastiger te verwerken dan droge vanwege ons eigen koelsysteem (zweten). Overigens lijkt mij dat bomen en andere vegetatie bij hogere temperaturen ook meer gaan ‘zweten’ waardoor de temperatuur sterker zou moeten zakken dan ’s nachts, maar dat zal wel weer een domme opmerking zijn van mij(=as).
Bron: Science Daily