Koraaleilanden Stille en Indische Oceaan in gevaar door zeespiegelstijging

Zeespiegelstijging Indische en Stille Oceaan in 2023

Zeespiegelstijging Indische en Stille Oceaan in 2023 (afb: WMO)

Op het ogenblik is het op het Zuidelijk Halfrond winter (‘hun’ augustus is ‘onze februari), maar dat belet niet dat er in Australië temperaturen boven de 40°C worden gemeten. In Yampi Sound in West-Australië was het maandagmiddag 41,6°C, mede mogelijk gemaakt door verschroeiende winden uit het zuiden (uit de richting van de Zuidpool).  VN-secretaris-generaal António Guterres waarschuwt voor desastreuze gevolgen van de aardopwarming voor eilandenstaten in, vooral de Stille en Indische Oceaan.

Dat nieuwe record was een ‘verbetering’ van het (plaatselijke) record dat afgelopen zaterdag was gevestigd in Oodnadatta in Zuid-Australië van 39,4°C. Het vorige record dateert van 23 augustus 2020, toen in West Roebuck 41,2°C werd gemeten. Voorlopig lijkt de winterse hittegolf nog niet te wijken.

Guterres luidde vandaag (weer eens) de alarmklok op Tonga, waar hij besprekingen voerde over de stijgende zeespiegel door de aardopwarming. “Een wereldwijde ramp bedreigt dit Pacifische paradijs”, zei de VN-chef.

0,02%

Met zijn bescheiden bevolking en met weinig industrie zijn de Pacifische eilanden gezamenlijk verantwoordelijk voor 0,02% van de totale broeikasgasuitstoot, maar deze meest laaggelegen tropische eilanden zullen de eerste stukken land zijn die onder water zullen verdwijnen door de stijgende zeespiegel.

Volgens een rapport van de Wereldmeteorologische organisatie zou de spiegel de laatste dertig jaar in sommige delen van de Stille Oceaan met 15 cm zijn gestegen (gemiddeld 9,4 cm) en het ziet er, gegeven de grootste laksheid van vooral rijke landen bij het terugdringen van de broeikasgasuitstoot, niet naar uit dat die stijging gauw tot staan zal worden gebracht.
Klimaatwetenschappers stellen dat zelfs in gemiddelde scenario’s laagliggende eilanden zoals Tuvalu, met een oppervlak van 26 km2, binnen dertig jaar onder water is verdwenen. Nu al spelen Tuvaluese kinderen al vaak op de plaatselijke luchthaven om droge voeten te houden. Ook elders op de wereld, zoals in Bengalen maar ook in Nederland en België, wonen veel mensen binnen vijf kilometer van de kust.

Bronnen: Futura-Sciences, phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *