Wolkendek wordt minder door grootschalige ontbossing

wolken

Lage bewolking weerkaatst het zonlicht

Onderzoekers uit Duitsland en China stellen dat het effect van grootschalige ontbossing op het klimaat groter is dan tot nu toe aangenomen. Uit hun simulaties en waarnemingen constateerden ze dat de wolkenbedekking in deze ontboste gebieden achteruit gaat en daarmee het koeleffect door ontbossing.
Ontbossing heeft een groot negatief effect op het klimaat doordat enerzijds de opname van kooldioxide door vegetatie vermindert en er in de bodem opgeslagen broeikasgassen vrijkomen, maar ook doordat de bossen donkerder zijn dan gekapte gebieden. Dat zorgt voor afkoeling aangezien donkere vlakken meer (zonne)warmte opnemen dan lichtere. De geringere wolkenbedekking halveert dat effect echter, aldus de onderzoekers.
“We vonden afname in lage bewolking wereldwijd en hoge bewolking in de tropen door ontbossing”, stelt hoofdauteur Hao Lue van de universiteit van Leipzig. “Lage bewolking heeft een koelend effect doordat die zonlicht terugkaatst.”
De onderzoekers analyseerden geïdealiseerde ontbossingssimulaties met gebruikmaking van klimaatmodellen. “Dat mindere wolkendek kan verklaard worden door veranderingen in de turbulente warmtestroom op de bodem”, zegt medeonderzoekers Johannes Quaas. “Dat vermindert de opwaartse stroming en de verspreiding van vocht in verschillende mate.” Mij dunkt, maar zoals als vaker gezegd: ik(=as) ben een leek op alle terrein, dat ook het ontbreken van vegetatie daar ook mee te maken heeft, want bomen ‘zweten’ nogal.
Volgens de onderzoekers ontbreekt er nogal wat kennis over de verschillende meteorologische processen in bos- en bosloze gebieden en hun invloed op de wolkvorming.

Bron: idw-online.de

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *