De aarde is laatste halfmiljard jaar meestal warmer geweest

IJstijd

Eigenlijk leven we nu in een ijstijd, maar dat verandert door de mens razendsnel (afb: Emily Judd et al./Science)

dan nu, stellen onderzoeksters onder aanvoering van Emily Judd van het natuurhistorisch Smithonianmuseum en de universiteit van Arizona. Het probleem is dat de klimaatontwrichting nu zo snel verloopt dat het leven op aarde zich daar niet zo snel aan kan aanpassen.De onderzoeksters presenteren in hun artikel van de oppervlaktetemperaturen van de aarde een grafiek met meer variatie dan tot nu toe aangenomen in een groot deel van het Fanerozoïcum (die zo’n 541 miljoen jaar geleden begon en tot nu toe doorloopt). Dat is een periode  waarin het leven diversifieerde, land bevolkte en verschillende massa-extincties kende. De grafiek bevestigt ook dat de temperatuur van de aarde sterk is gekoppeld aan de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer.
Het begin van het Fanerozoïcum wordt gemarkeerd door de Cambrische explosie, een punt in de tijd waarop complexe, hard-gepantserde organismen voor het eerst verschenen in het fossielenbestand. Hoewel onderzoekers simulaties kunnen maken die helemaal teruggaan tot 540 miljoen jaar geleden, richt de temperatuurcurve in de studie zich op de laatste 485 miljoen jaar, aangezien er beperkte geologische gegevens zijn over de temperatuur daarvoor.
“Het is moeilijk om rotsen te vinden die zo oud zijn en waarin temperatuurindicatoren bewaard zijn gebleven. Zelfs 485 miljoen jaar geleden hebben we er niet zoveel”, zegt Judds collega en paleoklimatologe Jessica Tierney van de universiteit van Arizona. “We waren beperkt in hoe ver we terug konden gaan.”
De onderzoeksters verzamelden meer dan 150 000 schattingen van de oude temperatuur, berekend op basis van vijf verschillende chemische indicatoren voor temperatuur die bewaard zijn gebleven in gefossiliseerde schelpen en andere soorten oude organische materie.
Hun collega’s van de universiteit van Bristol creëerden meer dan 850 modelsimulaties van hoe het klimaat van de aarde eruit zou kunnen hebben gezien in verschillende perioden van het verre verleden, gebaseerd op continentale positie en atmosferische samenstelling. De onderzoeksters combineerden deze twee cijfers om de nauwkeurigste grafiek te creëren (tot nu toe) van het temperatuurverloop op aarde in de afgelopen 485 miljoen jaar.

Zes maakten die temperatuurcurve met behulp van wat data-assimilatie wordt genoemd. Hierdoor konden ze gegevens uit het geologische archief en klimaatmodellen combineren om een ​​samenhangender begrip van oude klimaten te creëren. “Deze methode werd oorspronkelijk ontwikkeld voor weersvoorspellingen,” zegt Judd. “In plaats van het te gebruiken om toekomstig weer te voorspellen, gebruikten we het hier om oude klimaten te voorspellen.”

Lijkt nergens op

“Als je de laatste paar miljoen jaar bestudeert, zul je niets vinden dat lijkt op wat we verwachten in 2100 of 2500,” zegt medeonderzoeker Scott Wing. “Je moet nog verder teruggaan naar periodes waarin de aarde echt warm was, want dat is de enige manier om beter te begrijpen hoe het klimaat in de toekomst zou kunnen veranderen.”

Gedurende het Fanerozoïcum varieerde de gemiddelde wereldtemperatuur van 11°C tot 36°C. Perioden van extreme hitte werden meestal in verband gebracht met verhoogde niveaus van het broeikasgas koolstofdioxide in de atmosfeer. Tierny: “Dit onderzoek illustreert duidelijk dat koolstofdioxide de dominante factor bij de temperaturen in de geologische tijd. Als de CO2-concentratie laag is, is de temperatuur laag, is die hoog dan de temperatuur ook hoog.”

Kooldioxide bepalend voor wereldtemperatuur

In de loop van de laatste 485 miljoen jaar blijkt het kooldioxidegehalte in de atmosfeer sterk gekoppeld aan de wereldtemperatuur (afb: Emily Judd et al./Science

De bevindingen laten ook zien dat de huidige wereldwijde temperatuur van 15°C op aarde lager is dan de aarde gedurende een groot deel van het Fanerozoïcum kende, maar door de mens veroorzaakte broeikasgasemissies verwarmen de planeet momenteel veel sneller dan zelfs de snelste opwarmingen in het Fanerozoïcum, zeggen de onderzoeksters.
De snelheid van opwarming brengt soorten en ecosystemen over de hele wereld in gevaar en veroorzaakt een snelle stijging van de zeespiegel. Enkele andere episodes van geologisch gezien snelle klimaatveranderingen tijdens het Fanerozoïcum hebben massa-uitstervingen veroorzaakt.
Tierney.: “We veranderen de aarde in een omgeving die niet bij mensen past. De planeet is warmer geweest en kan warmer worden, maar mensen en dieren kunnen zich niet zo snel aanpassen.”

Overigens is het heel irritant en echt absurd dat de Amerikanen een persbericht fabriceren waar met °F wordt gerekend. Gelukkig doen ze dat niet in het wetenschappelijke artikel in Science. Waarom houden die Amerikanen toch zo hardnekkig vast aan die oude maten terwijl die veel conservatiever geachte Engelsen zo zoetjesaan overstappen op SI-maten

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *