Cement en (dus) beton zijn zeer klimaaton-vriendelijke materialen die voor een aanzienlijke kooldioxideuitstoot zorgen. De Finse onderzoeks-organisatie VTT zou een beton hebben ontwikkeld die kooldioxide uit de atmosfeer zou halen, Carbonaide. VTT kreeg daar van de Europese federatie van onderzoeks-organisaties EARTO een prijs voor in de categorie Verwachte invloed.
Het Carbonaideproces zou zijn gebaseerd op een systeem waarmee, anders dan bij het traditionele beton, koolstofdioxide wordt vastgelegd. Dat proces verloopt onder normale (=atmosferische) druk. “De methode is verenigbaar met de huidige betonproductie”, zegt Tapio Vehmas van VTT. “Die methode kan gebruikt worden voor de productie van prefabbetonelementen.”
In het VTT-proces worden in feite afvalstromen gebruikt in plaats van cement. Dan hebben we het over de slakken uit de staalindustrie, groene drab van het Kraftprocédé en bioas. Beton gemaakt met die grondstoffen zou een negatieve koolstofdioxidetuitstoot hebben van 60 kg CO2-equivalenten per m2 beton. Beton heeft een koolstofvoetafdruk van zo’n 270 kg per m2.
Carbonaidebeton zou marktrijp en economisch haalbaar zijn. Het Finse bedrijf Rakennusbetoni- ja Elementti Oy uit Hollola en bouwbedrijf Skanska zouden al de proef op de som hebben genomen. Rakennusbetoni- ja Elementti Oy gebruikte het klimaatvriendelijke beton voor bestrating bij een bouwplaats van Skanska. Het idee daarvan is om te zien hoe het materiaal zich in de praktijk houdt.
Emissiehandel
VTT ziet ook een rol voor Carbonaide-beton weggelegd in de emissiehandel. Met de revenuen daarvan zou de techniek verder ontwikkeld kunnen worden. Het idee is om in 2030 honderd productieeenheden te hebben. Daarmee zou in 2050 jaarlijks zo’n 500 miljoen ton kooldioxide kunnen worden vastgeld en daarmee goed voor 10% tot 20% van de betonmarkt zijn. In 2019 bedroeg de totale uitstoot van broeikasgassen in 2019 52 400 000 000 ton CO2-equivalenten en die hoeveelheid is niet afgenomen.
De mijn vraag is of de afvalstromen van de industrie die als grondstoffen dienen voor het Carbonaidebeton toereikend zijn om alle cementbeton te vervangen, maar we hebben natuurlijk altijd nog hout om te bouwen…
Bron: Alpha Galileo