WK voetbal Qatar twee zo slecht voor het klimaat als beloofd

Qatar

Er is van alles mis met dit ‘bloedige’ WK dat natuurlijk nooit in zo’n totalitair zandbak-land had mogen worden gehouden. Nu blijkt dat het organisatiecomité (en de FIFA) zich ook niet aan zijn klimaatbelofte (pdf-bestand) kan houden.  Dit zou het eerste WK zijn dat, per saldo, zelfs geen gram kooldioxide zou veroorzaken. Die belofte kan het organisatiecomité onmogelijk waarmaken, stelt de Franse organisatie (?) Greenly.

Vooraf was berekend dat het WK zou gaan zorgen voor een broeikasgasuitstoot  van 3,6 miljoen ton CO2(-equivalenten). Dat zou ongeveer zoveel zijn als de Olympische Spelen in Rio in 2016, maar twee keer zoveel als WK in Rusland. Het is net zoveel als IJsland jaarlijks veroorzaakt (en niet in een paar weken dat een WK duurt).

Dank je de koekoek zul je zeggen. Wie organiseert er ook een WK voetbal in een gloeiende zandbak? Het truc van het organisatiecomité om de ecologische voetafdruk van Qatar niet te vergroten is die te verdelen over zestig jaar. De WK-stadions zouden op een na alle in gebruik blijven na het WK. Dat in een landje met 1,7 miljoen inwoners en amper een kwart van het toch niet erg grote Nederland. Dat wordt lol trappen in akelig lege ruimtes, schat ik zo.
Met al dit kunst- en vliegwerk komt de koolstofvoetafdruk van elk stadion (er zijn er acht) op 200 000 ton kooldioxide(equivalenten). Carbon Market Watch komt uit op ten minste 1,6 mln ton en daarin is de lastig te becijferen voetafdruk voor de klimatisering (alle stadions worden op een prettige temperatuur gehouden) niet meegenomen. Daarbij zou overigens wel gebruikt gemaakt worden van zonnestroom.
Ook het effect van de infrastructuur zit niet in de berekening van Carbon Market Watch. Dan hebben we het over hotels, neringdoenden en pretparken die de WK-bezoekers moeten onderbrengen en vermaken, maar ook over al het vliegverkeer om die bezoekers en voetballer plus bobo’s aan- en af te voeren.

Dat vervoer is groot bier. Greenly komt uit op op 2,4 mln ton voor het vervoer van de voetbalfanaten alleen al in de regio. Daar komt nog eens 80 000 ton bij voor vervoer rond het WK zelf, waarbij nog geen rekening is gehouden met het verslepen van delegaties, die gebruik maken van privévliegtuigen. Die stoten per reizigerskilometer vijf tot veertien keer meer broeikasgassen uit dan lijnvliegtuigen.

Globaal

De totale uitstoot van het evenement is slechts globaal uit te rekenen, stelt Alexis Normand van Greenly. “We komen echter minstens op het dubbele uit van de hoeveelheid die het organisatiecomité hanteert.” Dat heeft volgens hem alles te maken met de bezopen keuze van een land dat noch de vereiste infrastructuur had nog de capaciteit om het grote aantal bezoekers op te vangen.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de ‘digitale vervuiling’ die met het WK meekomt. Volgens de wereldvoetbalbond was ‘Rusland’ in 2018 goed voor 35 miljard kijkuren. Een tv-toestel en het gebruik ervan heeft ook een koolstofvoetafdruk. Greenly schat deze digitale koolstofvoetafdruk  van de uitzendingen van die wedstrijden alleen al op tussen de een- en tweemiljoen ton kooldioxide(equivalenten).

Compensatie

Om op een per saldo nuluitstoot uit te komen moeten tegenover al die miljoenen tonnen ‘negatieve’ emissies ter compensatie staan. Qatar stelt dat het van plan is te investeren in koolstofkredieten om van dit het allereerste klimaatneutrale WK te maken. Het probleem is dat een maand voor de start van de wedstrijd slechts drie CO2-compensatieprojecten waren goedgekeurd, 5% van de beoogde compensatie. 5% van de door de organisatie berekende uitstoot, die volgens Greenly en Carbon Market Watch van geen kant klopt en ten minnste twee hoger zou moeten zijn. Mijn compensatie is dat ik niet ga kijken, alle kleine beetjes helpen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *