Een autovrije wijk in ‘auto-cratie’ VS

Culdesac, Phoenix

Een straatje in Culdesac (afb: apartmenthomeliving.com)

Het is nauwelijks voor te stellen maar op een van de plaatsen in een land dat gebouwd is op de auto-cratie (de heerschappij van de auto) is een wijk in aanbouw waar geen auto’s welkom zijn. We hebben het over de woestijnstad Phoenix in de VS. Welkom in Culdesac.
Het is allemaal nog (?) erg kleinschalig. Inmiddels hebben de eerste 36 bewoners hun autovrije woning betrokken. In 2025 als de wijk gereed is zouden er in de 760 appartementen zo’n duizend mensen wonen, niet bepaald een volkrijke wijk. Overigens blijkt Culdesac niet enig te zijn in de VS. Autovrije buurten vind je ook in New York en San Francisco maar die schijnen nogal duur te zijn.
Mede-initiatiefnemer Ryan Johnson deed dertien jaar geleden zijn dikke auto de deur uit en verzamelde ondertussen e-fietsen. Hij heeft er 60. Hij stelt met het project te hebben aangetoond dat je ook in de VS met succes beloopbare buurten kunt bouwen.
Volgens Johnson worden er in de VS maar twee typen huizen gebouwd: vrijstaande woningen met problematische verbindingen en complexen waar je via gangen bij je auto terechtkomt zonder al te veel buurtbewoners te zien. Mensen zijn volgens hem gelukkiger in beloopbare wijken.

De bouw van de huizen in Culdesac doen een beetje denken aan Noord-Afrika met nauwe straatjes, maar ook een beetje aan Betondorp in Amsterdam. Dat heeft natuurlijk veel met de hitte ter plaatse te maken. In die straatjes is het met 32°C een stuk koeler dan daarbuiten (48°C), is het verhaal.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *