Tropische regenwouden ernstig bedreigd door aardopwarming

Tropisch regenwoudTropische regenwouden worden gezien als welkome koolstofopslag, maar de fotosynthese in planten gaat haperen boven een kritische temperatuur. Die zou rond de 46,7°C liggen. Onderzoekers hebben uitgerekend wat de temperatuurstijgingen in de scenario’s van +2°C, +3°C en +4°C zullen betekenen voor de temperaturen van het  bladerdak van tropische regenwouden. De uitkomsten laten zien dat de aardopwarming het opnamevermogen van het tropisch regenwoud ernstig kan aantasten. Vooral het Amazonegebied wordt bedreigd door verlies aan opslagvermogen en bomensterfte.Nu al overschrijdt een deel van de bladeren minstens een keer per jaar die kritische temperatuur en dat deel zal met stijgende temperatuur alleen maar groter worden. Dat betekent niet alleen dat die regenwouden niet langer kooldioxide opnemen, maar dat ook steeds grotere delen van het bladerdek (en daarmee uiteindelijk ook de bomen) in de tropische regenwouden zal afsterven.

Het bladerdak van tropische regenwouden, vaak tientallen meters boven de grond, zou tussen de 60% en 90% van al het leven in die wouden bevatten. Onderzoekers rond Christopher Doughty van de universiteit van Noord-Arizona bekeken gegevens van temperaturen van de bladeren in het bladerdak en berekenden wat de gevolgen zouden zijn van diverse klimaatscenario’s met een opwarming van 4°C  als slechtste scenario. “We berekenden in feite hoeveel opwarming die bladeren nog aankunnen” zegt Doughty. “Dat is belangrijk om te weten hoeveel minder koolstof we moeten uitstoten om een mogelijke ineenstorting van de tropische regenwouden te voorkomen.”
De onderzoekers moesten constateren dat uit meetgegevens bleek dat de temperaturen in het bladerdak sterk kunnen variëren. Een klein percentage (1,3%) van de bladeren zou nu al worden blootgesteld aan temperaturen op of boven de kritische temperatuur. De onderzoekers combineerden gegevens van meetsystemen in de bomen met gegevens van de NASA gemeten vanuit het internationale ruimtestation.

Verbaasd

Het verbaasde de onderzoekers dat een paar graden verhoging voor een aantal bladeren kon betekenen dat die tot 8°C warmer werden. De onderzoekers weten overigens nog niet of dat ‘kantelpunt’, die kritische temperatuur, keihard is of dat bomen zich aan de temperatuurstijging kunnen aanpassen. Toch stellen ze dat het Amazonegebied in groter gevaar is dan het Congolese regenwoud aangezien het daar al warmer is. In het Amazonegebied zouden nu al veel meer bomen sterven dan in Centraal-Afrika, hoogstwaarschijnlijk door de stijgende temperaturen.

Doughty stelt dat de mensheid nog steeds in staat is dat slechtste scenario te voorkomen door minder broeikasgassen uit te stoten en de ontbossing te staken, maar NASA-onderzoeker David Schimel heeft weinig hoop dat dit onderzoeksresultaat mensen zal motiveren harder hun best te doen de broeikasgasuitstoot te verminderen. “De grootste waarde van dit onderzoek is volgens mij dat het lastig is om de extremen en hun gevolgen vast te leggen anders dan bij de trage algemene trends.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *