Digitale sector produceert wellicht meer broeikasgassen dan luchtvaart

Bitcoins delven

Computers van een bedrijf dat zich toelegt op bitcoins delven. Dat is nogal energieintensief. (afb: phys.org)

Al die digitale en continu verbonden apparaten en de daarvoor benodigde infrastructuur, met name de overal oprijzende datacentra,  veroorzaken een hoop broeikasgassen. Die hele ‘machinerie’ zou verantwoordelijk zijn voor een grotere uitstoot dan de luchtvaart (een prominente klimaatbedreiger), zo leert een onderzoek.
Mensen zouden zich moeten schamen als ze het vliegtuig nemen, maar hoe zit het met het gebruik van je telefoon, computer en andere verbonden elektronica? Is voetbal kijken via internet of netflixen nog wel in overstemming met je ideeën over klimaatverandering? Volgens het nieuwe onderzoek zou 2,1% tot 3,9% van de wereldwijde broeikasgasuitstoot afkomstige zijn van de ict. De luchtvaart is verantwoordelijk voor 2,5%.
De onderzoekers komen met deze cijfers op basis van een analyse van wetenschappelijk onderzoek op dit terrein. In de cijfers is ook de levenscyclus van de elektronische producten meegenomen zoals de winning  van de benodigde grondstoffen, de fabricage, verwerking van het afval enz. De onderzoekers hebben ook de energieslurpende (en dus broeikasgasveroorzakende) relatief nieuwe toepassingen meegenomen als de blokketentechnolgie die gebruikt wordt bij cryptomunten, de kunstmatige intelligentie e.d. Alles bij elkaar is de ict-sector ‘goed’ voor tussen de 1,2 en 2,2 gigaton CO2-equivalenten per jaar. Dat is 40% hoger dan eerdere schattingen.

De uitstoot (en dus het effect op het klimaat) is tussen 2002 en 2012 per jaar met 1,8% toegenomen, twee maal sneller dan het gemiddelde, stellen de onderzoekers. En dan te bedenken dat de uitstoot omlaag moet. Zo doorgaand zou  dat betekenen dat deze sector in 2050 verantwoordelijk zou zijn voor 35% van de totale uitstoot van broeikasgassen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *