Kunstmatig blad superslurper van koolstofdioxide

Koolstofafvanger

Een ‘kunstblad’ als goedkope kooldioxideafvanger (afb: UIC)

Ingenieurs van de universiteit van Illinois hebben een ‘kunstblad’ ontwikkeld dat kooldioxide honderd keer beter ‘opslurpt’ dan welk kooldioxideafvangsysteem ook, beweren de bedenkers. Die kunstbladeren zijn ‘stapelbaar’ en halen kooldioxide uit de lucht, maar ook uit afgassen. De ingenieurs rond Meenesh Singh denken dat hun systeem een belangrijke rol kan spelen in de vermindering van broeikasgassen in de atmosfeer tegen relatief lage kosten en bij een laag energieverbruik.
De onderzoekers gingen uit van een eerder ontwikkeld idee, maar ze veranderden wat aan het materiaal om het goedkoper te maken. In wezen is het een filter met een natte en een ‘droge’ kant. Aan de droge kant zit een organisch oplosmiddel waarin CO2 wordt opgevangen en verandert in bicarbonaat. Dat slaat neer op het filter en wordt aangetrokken door positieve lading aan de natte (=water) kant. Uit die bicarbonaatoplossing kun je het kooldioxide weer vrijmaken om er iets nuttigs mee te doen.
In de praktijk bleek het systeem goed te werken, zelfs honderd maal beter dan andere afvangsystemen, stellen de ingenieurs met minder energie dan die nodig is voor een 1 W lichtdiode (led). Daardoor zou de door hun gewonnen kooldioxide uitkomen op zo’n 130 euro per ton (145 dollar). Dat zou binnen de acceptatiegrens van het Amerikaanse ministerie van energie liggen (minder dan 200 dollar).
Volgens Singh is het systeem te stapelen als modules, zodat het makkelijk aanpasbaar is aan de behoeften, zowel thuis als bij bedrijven. Singh: “Een kleine module zo groot als een luchtbevochtiger kan 1 kg CO2 per dag verwijderen, een grotere stapel modules kan per uur meer dan 300 kg per uur uit afgassen halen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *