Digitaal op weg naar grootste stroomverbruiker

Imec

“Chips zullen helemaal nieuw moeten worden ontworpen” (afb: Imec)

Volgens Luc Van den Hove van Imec stelt in De Standaard dat als het huidige energieverbruik van de digitale wereld doorzet die sector in 2040 meer energie zal verbruiken dan het wereldwijde aanbod daarvan en daarmee fikse stok in de wielen van de ’trein’ op weg naar een duurzame samenleving en een uithoudbaar klimaat . Groene energie is natuurlijk geen oplossing want energie verstookt in de digitale sector kan nergens anders voor gebruikt worden. Tijd voor een noodplan. Alweer, ja.
Het snel groeiend gebruik van kunstmatige intelligentie is een van de grote drijfveren van een snel stijgend verbruik van de digitale wereld, maar vlak ook het energieverbruik van supercomputers en het wereldwijde web niet uit. Chips zitten overal, want alles in onze wereld moest zo nodig

‘slim’ worden. Ze schijnen zelfs in elektrische tandenborstels te zitten.
Alleen al het vervaardigen van die geïntegreerde circuits (gemeenlijk ‘chips’, schilvers, genoemd) vreet energie en daarbij worden nog eens voor klimaat, milieu en gezondheid kwalijke stoffen gebruikt. Tijd om in te grijpen en in die digitale warboel (tevens klimaatbedreiging) schoon schip te maken. Ook de digitale sector zal moeten ‘verduurzamen’ en misschien zelfs een tandje terugschroeven.

Ecologische voetafdruk

In de EU worden al regels voorbereid, maar voorlopig zijn die er nog niet. Onderzoeksinstituut Imec wil daar een bijdrage aan leveren door de ecologische voetafdruk van de digitale sector in kaart te brengen. Er is een samenwerkingsverband met de techreuzen om digitaal ‘duurzamer’ te maken (het ‘Sustainable Semiconductor Technologies & Systems of SSTS). Volgen Van den Hove betekent dat er een heel nieuw chip zal moeten worden ontworpen.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *