De digitale wereld vreet steeds meer energie en grondstoffen

De onstilbare honger van de digitale wereld

De digitale wereld vraagt steeds meer energie (linksonder), grondstoffen (inclusief water; rechts) en is niet vriendelijk voor het klimaat (koolstofvoetafdruk, linksboven (afb: uit het Arcep/Arcom-rapport)

Ooit dacht ik dat elektronische brieven heel wat minder kostte aan energie e.d. dan papieren brieven, maar dat bleek aardig tegen te vallen. Ook de schermen met vloeibare kristallen e.d., de platte schermen, bleken tot mijn verbazing niet veel energie zuiniger dan de aloude beeldbuisschermen. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie, de cryptomunten, de datacentra en de immer verbonden burger stijgt de honger naar grondstoffen en energie van de digitale sector aanzienlijk en verdrievoudigt de koolstofvoetafdruk van die sector in Frankrijk tussen nu en 2050, zo stellen onderzoekers van de Franse toezichthouders Arcep en Arcom. Elders in de wereld zal die ontwikkeling niet veel anders zijn.
Al langer zijn er zorgen om de gulzigheid van het digitale deel van de wereld, dat in steeds meer woon- en werkomstandigheden is binnengedrongen. Alles moest zo nodig ‘slim’ worden en zonder telefoon zijn we, in ieder geval in dit deel van de wereld, volslagen hulpeloos geworden. De digitale wereld heeft ons in zijn greep.
Volgens het rapport is de koolstofvoetafdruk in Frankrijk van wat de onderzoekers de numerieke sector noemen 17,2 miljoen ton kooldioxide-equivalenten. Die zou in 2030 25 miljoen ton bedragen en in 2050 49,4 miljoen ton als er niets aan de energie- en grondstofhonger van de sector wordt gedaan. De bitsoverdracht zal in 2030 ten opzichte van 2020 verzesvoudigen en de hoeveelheid digitale apparatuur zal 65% hoger liggen. De grootste koolstofvoetafdruk zouden de telefoons hebben. In 2020 zou maar 13% van de telefoons zijn opgekalefaterd. Een telefoon is een wegwerpding geworden met grote gevolgen voor het grondstofverbruik.

De communicatiegeneratie 5G zou energiezuiniger zijn dan 2G en 3G, maar die winst wordt helemaal weggevaagd door het toenemende gebruik, vrezen de onderzoekers. Kunstmatige intelligentie dreigt een ecologische ramp te worden. Het beveiligingsysteem van cryptomunten vreet energie en dan komen er nog allerlei data- en energievretende toepassingen aan zoals het metaversum, vermeerderde werkelijkheid en ga zo maar door.
Volgens berekeningen van onderzoekers van de universiteit zou de kletsbot GPT-3 alleen al voor zijn leersessies 1287 MWu hebben verbruikt, waardoor 552 ton CO2 in de atmosfeer terecht is gekomen. Dat zou het equivalent zijn van ruim tweehonderd vluchten heen en weer tussen New York en Parijs.

Water

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de waterbehoefte voor koeling van al dat digitale geweld. Amerikaans onderzoek zou hebben uitgewezen dat de digitale sector ook nogal dorstig is. Al die wild heen en weer stromende elektronen moeten gekoeld worden en de GTP-3 zou voor zijn onderrichtsperiode 700 m3

nodig hebben gehad. Vijfentwintig tot vijftig simpele vragen aan de kletsbot kosten een halve liter water. Kortom: de digitale sector zal op de pijnbank gelegd moeten worden om energie- en grondstoffenzuiniger te worden (en niet zo’n beetje ook).

Ondertussen kunnen wij burgers wel eens een tandje minder digitaal gebruiken en moet bij elk wetenschappelijk onderzoek echt kunstmatige intelligentie worden gebruikt? Wat schieten we op met dat metaversum van Meta? en ga zo nog maar door. Overigens: heeft wel eens iemand berekend wat de ecologische en klimaatvoetafdruk van de ruimtevaart is?

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *