Alweer een warmterecord voor een maand gebroken

Middellandse ZeeVerschillende Europese landen zoals België, Frankrijk, Duitsland en Polen hebben een maand achter de rug met de hoogste temperaturen ooit gemeten. 2023 is hard op weg om het warmste jaar te worden tot nu toe gemeten, maar het is niet waarschijnlijk dat dat record lang blijft staan.
In Frankrijk was in september de gemiddelde temperatuur 21,5°C. Dat is zo’n 3,5°C boven het gemiddelde van 1991 tot 2020. In sommige delen van Frankrijk zou de gemiddelde temperatuur de afgelopen maand wel 4°C tot 6°C boven nul zijn geweest. Die 21,5°C was ruim 1°C boven het vorige record.
In Duitsland lag de temperatuur in september zo’n 4°C boven het gemiddelde van 1961 tot1990. In België werd een gemiddelde temperatuur geregistreerd van 18,8°C, bijna vier graden boven de norm. In België was september warmer dan augustus en juli.
Het EU-waarnemingscentrum Copernicus stelde dat de temperaturen op het noordelijk halfrond deze zomer de hoogste zijn ooit gemeten en verwacht dat 2023 de records ook zal breken. “We zitten amper 0,01 graden onder de gemiddelde globale temperatuur van het vorige warmste jaar, 2016”, zegt Samantha Burgess van Copernicus. Steeds vaker zien meteorologen ook hittegolven buiten de zomer, zelfs in oktober.

Bronnen: the Guardian, de Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *