EU moet ki aan milieu- en klimaatgrenzen binden

kunstmatige intelligentieHet Europese parlement heeft in reactie op een verordeningsvoorstel van de Europese Commissie over kunstmatige intelligentie voorstellen gedaan om de milieu- en klimaateffecten die ki heeft te begrenzen. Volgens het Duitse Ökoinstitut zijn die voorstellen technisch en praktisch haalbaar. Om zowel de digitale als milieudoelen van de EU te halen, zouden die voorstellen van het EP volledig meegenomen moeten worden stelt het instituut in een rapport (pdf-bestand). De discussies over ki gaan vooral over ethische en maatschappelijke bedreigingen zoals het verlies van banen, discriminatie of nepnieuws. Toch zijn dat niet de enige minpunten van deze technologie. Ki gebruikt waanzinnig veel energie en het groeiende gebruik van die technologie heeft daardoor ook grote gevolgen voor milieu en klimaat.
In de wetenschap gaat het ook steeds vaker over de  indirecte effecten: dit zijn misschien nauwelijks merkbare misrekeningen die in alledaagse toepassingen kunnen voorkomen en die als resultaat de klimaatverandering en de aantasting van het milieu zouden kunnen intensiveren en versnellen. Zo zou de inzet van ki kunnen leiden tot overmatig gebruik van kunstmest in de landbouw.

Het parlementaire ontwerp wil recht doen aan dergelijke bevindingen: “Het EP hecht niet alleen groot belang aan ki-systemen voor duurzame transformatie, maar ziet ook een aanzienlijke risico’s voor het milieu, maar ook voor de democratie en de rechtsstaat”, zegt Peter Gailhofer. Hij vindt dat een terechte constatering en hoopt dat die zorg ook zijn weerslag krijgt in de verordening.
Volgens het EP moeten er in de verordening ook verplichtingen worden opgenomen over de minimalisering van de  milieugevolgen. Ook zou het energie- en grondstoffenverbruik moeten worden teruggedrongen.

Bron: idw-online.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *