COP28 in VAE mooie gelegenheid voor oliehandel

Michael Jacobs, uni v. Sheffield

Michael Jacobs:…adembenemend hypocriet… (afb: univ. van Sheffield)

Voetballen in Qatar of Saoedi-Arabië of een klimaatconferentie in een rijke oliestaat, de werkelijkheid is vaak bezopener dat de vindingrijkste thrillerschrijverster kan verzinnen. Voor de oliesjeiks in de Verenigde Arabische Emiraten, waartoe gastland Abu-Dhabi behoort, is de COP28 een uitgelezen gelegenheid om handel te drijven, in olie en gas (uiteraard), zo meldt de BBC. De voorbeidingscommissie van de COP28 ontkennen het niet eens.  De beschuldigde, sultan Al-Djabir, ontkent (uiteraard). Tegelijkertijd pompen de VS dit jaar meer olie en gas op dan ooit eerder, meer dan het dubbele van tien jaar geleden.
De onderschepte documenten komen van journalisten die werken voor het centrum voor klimaatverslaggeving (CCR). COP28-voorzitter Achmed al-Djabir is nog steeds voorzitter van de Abu-Dhabi-oliemaatschappij ADNOC. Hij zou de laatste maanden al tientallen ontmoetingen hebben gehad met regeringsvertegenwoordigers en delegaties van bedrijven.
De vangst van de journalisten omvat onder meer 150 bladzijden voor de voorbereidingsgroep van COP28, waarmeee een inkijkje wordt gegeven in de, wat heet, privé-ontmoetingen tussen de COP28-voorzitter en ADNOC-baas Al-Djabir en regeringsvertegenwoordigers. De brieven zijn afkomstig van een klokkenluider, die om goede redenen anoniem wil blijven, en zouden zijn gecontroleerd op authenticiteit.

Volgens Michael Jacobs van de universiteit van Sheffield die zich bezighoudt met klimaatbeleid zou het gedrag van de COP28-voorzitter ‘adembenemend hypocriet’ zijn. “De VAE zijn momenteel de hoeders van een proces van de VN dat gericht is op het verminderen van de mondiale uitstoot. Toch proberen de VAE tijdens dezelfde bijeenkomsten waarin dat doel zou worden nagestreefd, in feite overeenkomsten te sluiten die de mondiale uitstoot juist zullen vergroten.”

Niet ontkend

De voorbereidingscommissie ontkent de bijeenkomsten niet over commerciële aangelegenheden, maar wijst op de verschillende petten die Al-Djabir heeft. “Dat is algemeen bekend. Privéontmoetingen zijn privé en daar geven we geen commentaar op”, aldus de commissie.
Naast de 150 pagina’s van de COP28-commissie heeft het CCR ook inzage gehad in interne berichten en notulen van bijeenkomsten waaruit het beeld ontstaat van een belangenverstrengeling. De twee bedrijven waar Al-Djabir zeggenschap over heeft, naast ADNOC ook het duurzame-energiebedrijf Masdar, zouden volgens stafleden “altijd meegenomen moeten worden.”

Volgens de voorbereidingscommissie zou dat onzin zijn. De COP28-medewerkers zouden alleen werkzaam zijn voor de klimaatconferentie (behalve de conferentievoorzitter, dan), maar volgens CCR zou uit de gelekte informatie een heel ander beeld ontstaan.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *