Hoe groen is groen? Ook groene energie heeft mijnen nodig

Open mijnbouw

Voor winning van grondstoffen wordt een hoop vernield en vervuild. Op de foto een open mijn in Peru (Chuquicamata) (afb: WikiMedia Commons)

Laatst las ik in NRC Handelsblad een nogal ongegeneerde advertentie van een Duitse autofabrikant die aangaf in 2021 klimaatneutraal te zijn (althans te produceren). Dat lijkt me het resultaat van een knap stukje rekenwerk, want elke auto die die fabrikant bouwt is een aanslag op het klimaat en de grondstofvoorraden (en het milieu). We moeten verduurzamen, maar ook zogenaamd duurzame technieken kunnen niet zonder grondstoffen. Die zijn niet alleen eindig voorradig, maar winning daarvan is in feite een geweldige aanslag op de ‘gezondheid’ van de aarde. Onderzoeksters van, onder meer, de universiteit van Barcelona hebben in kaart gebracht wat de extra behoeften aan grondstoffen voor duurzame energie ons gaan kosten (en dan heb ik het niet over geld).
Er blijkt een atlas van milieugerechtigheid te zijn. Dat is een project dat gecoördineerd wordt door de autonome universiteit van Barcelona waaraan onder meer ook milieuorganisaties zoals MiningWatchCanada meewerken. Daarin worden de sociale en milieugevolgen weergegeven van de winning van mineralen en grondstoffen.
De mijnbouwsector heeft zich gepresenteerd als de ‘oplossing’ van de klimaatcrisis, zo laat een analyse van 25 gevallen zien. Overheden en bedrijven kunnen niet wachten om de, geschatte, driemiljard ton aan mineralen en metalen te leveren die de komende dertig jaar nodig zouden zijn voor de overgang naar een duurzaam (?) energiesysteem.
Mijnbouw gaat gepaard met een hoop vernieling en vervuiling; van ecosystemen, van bodemstructuren, van grond- en oppervlaktewater. Voor de mijnbouwsector gloren gouden tijden, maar voor, onder veel meer, ecosystemen en drinkwatervoorziening is er niks gouds aan die horizon. Het is navrant dat een ‘oplossing’ voor de klimaatcrisis in feite een van de oorzaken is geweest van het ontstaan van die crisis. Het is als de duivel uitdrijven met Beëlzebub.
Activisten en ook onderzoekers stellen dat een energieovergang die afhankelijk is van intensievere mijnbouw zonder rekening te houden met de sociale en milieukosten alleen maar de onrechtvaardigheid en niet-duurzame praktijken in de hand werkt.

Conflicten

Volgens Mariana Walter van de Barcelonese universiteit en betrokken bij de ‘atlas’ is 20% van de 3550 sociale en ecologische conflicten in de milieurechtvaardigheidsatlas verbonden met de mijnbouw en daarmee de meest omstreden activiteit. Uitbreiding van de mijnbouw zou die conflicten alleen maar doen toenemen en verergeren, zowel in het noorden als in het zuiden, stelt ze.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *