Spitsbergen 25 graden warmer dan normaal

Brandganzen op SpitsbergenHet is warm op de Noordpool. Waar het normaal rond deze tijd zo’n 25 graden vriest, zakt de temperatuur er momenteel amper onder het vriespunt. Dat is zorgwekkend, denken meteorologen.“Er is nu geen sneeuw, maar regen ten noorden van Spitsbergen”, zegt de Nederlandse weerman Wouter van Bernebeek. “Ze hebben op de Noordpool te maken met min of meer dezelfde luchtsoort als waar wij vorige week in zaten. Een krachtige luchtstroming is vanuit het zuiden van Europa bijna in één rechte lijn naar boven getrokken over Noorwegen en de Noordelijke IJszee om zo’n 6000 kilometer verderop het weer overhoop te gooien.” Het komt niet vaak voor dat een warme luchtstroom zo’n lange afstand aflegt naar het noorden. “Normaal is er onderweg wel een hapering die de stroom tegenhoudt”, aldus Van Bernebeek. “Die is er nu niet geweest.”
Volgens Van Bernebeek is die situatie niet te wijten aan de klimaatverandering. “We zien het niet vaak, maar vroeger gebeurde het ook wel eens. In het poolgebied kan de temperatuur met wel 80 graden verschil schommelen en dus vallen dit soort effecten op. (…) Het feit dat de temperatuur schommelt heeft misschien niets te maken met de opwarming van de aarde, maar dat de temperatuur nu boven het vriespunt uitkomt is wel zorgwekkend.”

Het wordt warmer op de Noordpool. De laatste jaren is er veel ijs verdwenen. Tot niet zo lang geleden kwam de wintertemperatuur amper boven de -10 kwam maar nu boven het vriespunt. Overigens schijnt het elders in het Noordpoolgebied, Groenland, stevig te vriezen. Dat het echter niet goed gaat met de temperatuurontwikkeling in het hoge noorden (de Noordpool warmt sneller op dan de rest van de wereld) staat buiten kijf.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *