Frankrijk verbiedt ‘gewelddadige’ groep klimaatactivisten

Élisabeth Borne

Élisabeth Borne: Is dat normaal? (afb: WikiMedia Commons)

De Franse overheid heeft per decreet de klimaatgroep  Soulèvement de la Terre (opstand van de aarde) verboden. Reden voor deze opmerkelijke daad zou het door de klimaatactivisten gebruikte geweld zijn tegen politie en ordetroepen bij een betoging in Saint Soline op 25 maart jl. Ook in andere landen, waaronder Nederland, worden klimaatactivisten door overheidsvertegenwoordigers steeds vaker als terroristen afgeschilderd, maar tot een verbod is het daar (nog?) niet gekomen.  Links kringen en klimaatactivisten spreken schande van de ‘autocratische’ beslissing van de Franse regering.
Niets zou het geweld tegen politieagenten en rijkswachters hebben gerechtvaardigd, waarbij gewonden vielen, stelde de regering bij het bekendmaken van het verbod. De klimaatactivisten zouden de agenten en ordetroepen met stenen hebben bekogeld. Eerste minister Élisabeth Borne vroeg zich in dit verband af of dat normaal is.
Opmerkelijk punt een is dat de Franse regering kennelijk zonder tussenkomst van de rechter organisaties kan verbieden. Opmerkelijk punt nummer. twee is dat Soulèvement in feite geen organisatie zou zijn, maar een samenwerkingsverband van verschillende actiegroepen op gebied van milieu en klimaat.

Waterbassins

De betoging in Saint Soline ging tegen de aanleg van een groot waterbassin ten behoeve van de landbouw. Overal in Frankrijk moeten dergelijke bassins het landbouwers mogelijk maken langdurige droogtes te doorstaan, maar dat leidt op vele plaatsen tot veel protesten. De betogers, veelal milieuactivisten, vinden dat met de aanleg van dergelijke bassins voor de landbouw voorbij wordt gegaan aan de belangen van de natuur en de burgers.

Het verbod zou dan ook mede (?) zijn uitgehaald door gelobby van de Franse landbouwsector, zo stelt de Franse krant Le Monde. Qui repousse partout ne peut être dissous schrijft de (niet-)organisatie er zelf over: Wie alles afwijst (kan ook uitstelt zijn; as) lost niks op.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *