Just stop oil zet automobilisten stil op de M25 in het VK

autoverkeer

Ozon ontstaat onder meer bij elektrische ontladingen in brandstofmotoren en bij roken

Voor de tweede keer hebben activisten van Just Stop Oil het verkeer op een snelweg in Engeland (nu de M25) tot stoppen gedwongen. De politie zegt zestien mensen te hebben gearresteerd die op verschillende plaatsen wegportalen gebruikten om het autoverkeer tot stoppen te dwingen.
Volgens de autoriteiten leidden de acties tot vertragingen van een uur en tot kilometerlange files. De klimaatorganisatie zegt in een verklaring dat ze niet onder de indruk zal zijn van wetsveranderingen, die er op gericht zijn dit soort acties te voorkomen. “Onze achterban begrijpt dat dat onbetekenend is in verhouding met hongersnood, afslachting en het verlies van onze rechten, vrijheden en gemeenschappen.”
De organisatie heeft dit jaar zo’n dertig dagen van ‘ontregeling’ aangekondigd. Dat heeft tot nu toe geleid tot 677 aanhoudingen. Tegen 111 mensen zijn aanklachten ingediend.

Just Stop Olil

Volgens Just Stop Oil zijn sinds de campagne begon op 1 april tweeduizend aanhoudingen verricht en zitten nu vijf activisten in de gevangenis.

Er is ook van regeringszijde enig begrip voor de betogers, maar snelwegen blokkeren vindt Mel Stride van Arbeid & Pensioenen te ver gaan. De minister zei ook dat ook de regering wil dat het gebruik van fossiele brandstoffen wordt verminderd. Protestacties zouden het publiek echter niet mogen hinderen, stelde Stride in het vraaggesprek met Sky News.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *