Britse hooggerechtshof fluit regering terug over klimaatplannen

Ooit niet eens zo lang geleden was, heel verrassend, het Verenigd Koninkrijk een van de weinige landen in wereld die enigszins in de buurt kwam van zijn klimaatambities, maar is onder premier Rishi Sunak verkeerd. Het hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk heeft geoordeeld dat de. klimaatplannen niet voldoen om de gestelde klimaatdoelen te halen. Dat is de tweede tik van de hoogste rechtbank in het VK. Het hof het de regering opgedragen nieuwe klimaatplannen op te stellen.Eerder was de regering al in 2022 op de vingers getikt dat de klimaatplannen niet gedetailleerd genoeg waren. De zaak was aangespannen door, onder meer, (milieu)organisaties Friends of the Earth, Good Law Project en ClientEarth.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Energieveiligheid en Nettonul stelde dat het VK enorm trots kan zijn op zijn klimaatprestaties.  Het hof moet nog een datum vaststellen waarvoor de regering de nieuwe plannen klaar moet hebben. Volgens Client Earth zou de regering daar twaalf maanden voor krijgen.

Noordzeeprojecten

In juli 2023 keurde de Britse overheid nog zo’n honderd winningsplannen voor olie en gas op de Noordzee goed. Dat zou, volgens de Britse premier, ook goed zijn voor milieu en klimaat, aangezien die uitbreiding het transport van olie en gas uit verder weg gelegen landen overbodig zou maken. Volgens het Internationale Energieagentschap zijn nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen niet nodig om in de stroombehoefte van de wereld te voorzien.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *