Laatste acht jaar de warmste sedert begin metingen

Gemiddelde wereldtemperatuur

Gemiddelde oppervlaktetemperatuur in de wereld (afb: Copernicusrapport 2022)

Volgens de Europese klimaatobservator Copernicus was 2022 het op vier na warmste jaar in de EU. Europa warmt het snelst op van alle werelddelen. Wereldwijd gezien waren de laatste acht jaar volgens die dienst de warmste sedert de metingen zijn begonnen. Zomer 2022 was de warmste zomer in Europa ooit gemeten, waarbij 2022 van die acht laatste jaren (vorig jaar was dat zeven van zeven) dan weer behoort tot de vijf minst warme.De gemiddelde temperatuur in Noordwest-Siberië lag vorig jaar 3°C boven het gemiddelde. Ook in verschillende andere delen van de wereld werden hogere gemiddelden genoteerd zoals in Zuidwest-Europa (Spanje en Portugal) en op het Antarctisch schiereiland: 2°C.
Daarentegen bleven de temperaturen in het oosten van de Pacifica onder het gemiddelde door natuurverschijnsel La Niña, dat een afkoelend effect heeft. Oost-Australië kende ook gemiddeld lagere temperaturen door dat meisje.

CO2 en CH4

De gemiddelde concentratie van CO2 en CH4 in de atmosfeer door satellieten gemeten was hoger dan in 2021 en blijft maar stijgen. Gemiddeld bedroeg het CO2-niveau  417 promiljoen (+ 2,1 tov 2021), voor CH4 (methaan) was dat 1894 promiljard (+12), de hoogste ooit met een satelliet gemeten waarden en hoogstwaarschijnlijk ook de hoogste niveaus in honderdduizenden tot miljoenen jaren.
Voor kooldioxide kwam die toename overeen met die van de voorgaande jaren, maar voor methaan betekende de toename van 12 promiljard een fikse versnelling, maar nog niet zo groot als in 2020 en 2021. Al met al geven de cijfers aan dat er van een vermindering van de uitstoot van deze twee broeikasgassen geen sprake is, terwijl de tijd dringt. We hebben kennelijk belangrijker zaken te doen, zoals het speuren naar alternatieve bronnen voor Russisch olie en gas.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *