Stijging zeespiegel laat zich niet zo maar beteugelen

Zeespiegelstijging

Overstroming in Mumbai (voorheen Bombay genoemd)

Stel dat wereld er in slaagt de aardopwarming onder de 1,5°C te houden, dan betekent dat niet dat dan de zeespiegel niet meer oploopt, zo blijkt uit recent onderzoek. Overstroming dreigt voor veel dichtbevolkte gebieden.
Veel schattingen van de stijging van het zeepeil hebben 2100 als ‘einddoel’. Als we binnen die anderhalve graad blijven zou het peil met minder dan een meter stijgen, is de prognose. Die stijging zal echter niet in 2100 ophouden.
De delen van de wereld die er het meest van te lijden hebben liggen volgens het nieuwe onderzoek in Azië. Daar bevinden zich negen van de tien kustmetropolen die het hardst getroffen zullen worden. In de bedreigde gebieden in China, India, Indonesië, Vietnam en Bangladesh gaat het om grote aantallen bewoners die door het stijgende zeepeil worden bedreigd.

Als we de klimaatverandering niet in de greep krijgen en de aardopwarming wordt 4°C boven het preïndustriële tijdperk, dan zou de zeespiegel tot zo’n 9 m kunnen stijgen in de komende 200 tot 2000 jaar. Dat zou betekenen dat vijftig megasteden zich tegen het wassende water moeten verdedigen om overstroming te voorkomen. Zo niet, dan zijn die steden een prooi voor het water. Minder sterke stijgingen zouden toch nog steeds op elk continent tenminste een groot land bedreigen, met uitzondering van Antarctica en Australië. Veel eilandstaten zullen geheel onder water verdwijnen.

5%

Zo’n 5% van de wereldbevolking zal in de toekomst met die dreiging te maken krijgen, stelt Ben Strauss van Climate Central. “De CO₂-concentratie is nu al 50% hoger dan in 1800 en de gemiddelde oppervlaktetemperatuur is sedertdien met 1,1°C gestegen.” Daardoor zou het zeepeil op den duur stijgen met 2 m.
Als de stijging 2°C bedraagt, dan zouden de huizen van zo’n halfmiljard mensen onder water komen te staan en nog eens 200 miljoen mensen zouden te maken krijgen met regelmatige overstromingen, schatten de onderzoekers. Strauss: “In Glasgow (klimaatconferentie VN; as) en tot het eind van dit decennium hebben we de mogelijkheid die volgende 100 generaties of te helpen of te verraden.”

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *