Klimaatveteraan ziet de aardopwarming versnellen

De klimaatveteraan en oud-NASA-medewerker James Hansen en medewerkers zien de aardopwarming gevaarlijk versnellen, anders dan veel klimaatmodellen voorspellen. Vakgenoten zijn niet direct overtuigd.
Hansen is tegenwoordig hoogleraar aan de Columbia-universiteit in New York. Volgens hem is er sinds 2010 meer zonne-energie in de atmosfeer en zijn er daar minder deeltjes om het zonlicht te (kunnen) weerkaatsen als gevolg van een vermindering van de luchtverontreiniging. Sedert dat jaar is de opwarming met 50% toegenomen.
Volgens de klimaatveteraan, die al meer dan 35 jaar voor de klimaatverandering waarschuwt, is de 1,5°C-doelstelling als limiet voor de opwarming nu al onhaalbaar en de 2°C-doelstelling zo goed als ‘dood’. Zijn voorspellingen zouden gebaseerd zijn op simpele, goede natuurkunde. “De planeet is volledig uit het (energie)evenwicht, meer dan die ooit geweest is”, zegt Hansen.
Verschillende vakbroeders zijn het niet met hem eens. Volgens Michael Mann van de universiteit van Pennsylvania is het artikel van Hansen en de zijnen meer gericht op het overtuigen van politici dan op wetenschappers. Mann stelt dat sedert 1990 de aardopwarming geleidelijk aan verloopt. Dat vindt hij al erg genoeg en het zou niet nodig zijn dat te overdrijven.
Hij vindt het wijs in hun algemeenheid Hansens waarschuwingen niet te negeren, maar in dit geval zou hij (=Hansen) niet het harde bewijs hebben geleverd. Mann stelt dat de aarde opwarmt zoals al lang geleden voorspeld en niets zou op een afwijking of versnelling wijzen.

+ 4,8°C

Volgens Hansen et. al. steeg de aardtemperatuur tussen 1970 en 2010 met 0,18°C per decennium, maar vanaf september 2010 was die stijging gemiddeld 0,27°C per tien jaar. Dat zou veel te maken hebben met de schonere lucht. Volgens het VN-klimaatforum is de wereld op weg naar een opwarming tussen de 2°C en 5°C in 2100. De onderzoekers komen op 4,8°C uit. Dat is (dus) aan de hoge kant.
Volgens de onderzoekers is er altijd uitgegaan van verkeerde aannames/berekeningen van de opwarming tussen de ijstijden. Die zijn gebaseerd op gegevens van plantaardige en dierlijke fossielen, met het idee dat micro-organismen zich niet aanpassen aan de opwarming maar verkassen naar een gebied waar hun voorkeurstemperatuur heerst. Volgens Hansen passen micro-organismen zich wel degelijk aan aan de opwarming.

Hij en de zijnen baseerden hun berekeningen op scheikundige en niet op biologische kenmerken. Die toonden een veel snellere opwarming als de kooldioxideconcentratie in de atmosfeer verdubbelt dan de ‘biologische’ berekeningen.

Bron: ABC News,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *