Meer bomen in de stad zal daar het leven prettiger maken

Stedelijke verdichting

In Nederland moet er meer bebouwing in steden komen om extra woonruimte te crëeren (afb: arno schrauwers)

In Amsterdam waar ik (=as) woon vinden veel bewoners bomen ondingen. Ze veroorzaken troep, besmeuren hun dierbare voertuigen, nemen zon weg of kunnen kostbare bezittingen vernielen, zijn maar een paar van de bezwaren. De plantsoendienst in de stad levert weinig weerstand. Nu hebben onderzoeksters maar weer eens laten zien dat we die bomen in de stad keihard nodig hebben. Een verdubbeling van het aantal bomen in steden zou de stadsbewoners in de toekomst een stuk leefbaarder houden. Dat zou betekenen dat het aantal doden in de zomer met 40% zou (kunnen?) dalen.
Nu ligt de gemiddelde groenbedekking (vanuit de lucht gezien) in Europese steden op nog geen 15%. Dat zou 30% moeten worden vinden steden als Londen en Barcelona. Onderzoeksters rond Tamara Iungman van het instituut voor wereldgezondheid in Barcelona zochten uit wat dat voor een effect zou hebben op de sterftecijfers van juni, juli en augustus in 93 steden met die van 2015, de meest recente.
Ze bekeken wat de invloed van de groenbedekking was op sterfte en temperaturen in die maanden met behulp van rekenmodellen. “Bomen koelen”, zegt medeonderzoeker Mark Nieuwhuijsen. Het was vooral zaak uit te zoeken hoeveel dat scheelt in de sterftecijfers.
In die drie maanden in de 93 steden zouden 6700 vroegtijdige overlijdens te wijten zijn geweest aan de hitte. Daarvan zou 40% te vermijden zijn geweest als de groenbedekking 30% was geweest, rolde uit de rekenmodellen.

Warmte-eilanden

Steden zijn warmte-eilanden waar de temperatuur ’s zomers een paar graden hoger ligt (tot wel 4°C) dan in de omgeving van die ‘steenhoop’. Dat heeft onder meer te maken met de grote warmteabsorberende oppervlakken als asfalt en beton.
Met de stijgende temperaturen als gevolg van de aardopwarming zullen de stedelingen het ’t zwaarst te verduren krijgen in de zomer. Het afgelopen jaar werden overal in Europa hitterecords gebroken. “Onze binnensteden zijn te heet”, stelt Nieuwenhuijsen. “We kunnen natuuroplossingen gebruiken zoals het planten van bomen om dat warmte-eilandeffect te verminderen en daarmee het sterftecijfer.”

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *