Steeds meer tropisch bos verdwijnt

Verlies tropisch regenwoud in 2022

Verlies tropisch regenwoud in 2022 en eerdere jaren (afb: WRI-rapport)

Meer dan een jaar nadat 145 landen in Glasgow hebben afgesproken om in 2030 te stoppen met ontbossing wordt er nog steeds driftig gekapt, zo blijkt uit een rapport van het Wereldgrond-stoffeninstituut (WRI). In 2022 verdween er zo’n 3,5 miljoen ha (35 000 km2) onder hakbijl en motorzaag aan tropisch regenwoud en nog eens 0,59 miljoen ha door vuur. “We hadden gehoopt een signaal te zien dat we een andere weg waren ingeslagen”, zei Francis Seymour van het instituut. “Dat zien we niet. In feite gaan we de verkeerde kant op.”
Het rapport geeft cijfers over het verlies aan tropisch bos door houtkap, vuur en andere oorzaken. Het verlies aan tropisch regenwoud vorig jaar heeft geresulteerd in een broeikasgasuitstoot van 2,7 miljard ton kooldioxide, ongeveer de jaarlijkse uitstoot van India.
Het Amazoneregenwoud zou in twintig jaar niet zoveel bos verloren hebben als vorig jaar: bijna 2 miljoen ha. In Bolivia steeg de ontbossing het vorig jaar zelfs bijna eenderde (32%). Het is een van de weinige tropische landen die het akkoord in Glasgow niet ondertekenden.

Lichtpuntjes

Een van de weinig lichtpuntjes in het verslag is de situatie in Maleisië en Indonesië waar het tegengaan van de ontbossing lijkt aan te slaan. De EU heeft aangekondigd geen producten meer te importeren die op (recent) ontbost land zijn gekweekt/gefokt, maar of dat valt te handhaven lijkt problematisch. Boeren kunnen, bijvoorbeeld, hun vee verplaatsen of andere trucs uithalen om onder die ‘ban’ uit te komen.
Volgens het rapport zien nogal wat landen/overheden de bossen niet als waarde op zich. Vooral landen met economische problemen maar ook met een zwakke overheid zoals Congo zijn relatief snel geneigd bos te kappen.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *