Het Internationale Gerechtshof in stelling gebracht in klimaatcontroverse

Vredespaleis in Den Haag

Het Vredespaleis in Den Haag is de zetel van het Internationale Gerechtshof (afb: WikiMedia Commons)

Vier jaar geleden hebben studenten uit de Fiji-eilanden het idee geopperd om het Internationaal Gerechtshof (niet te verwarren met het Internationale Strafhof) de vraag voor te leggen of landen verplicht kunnen worden de klimaatverandering daadwerkelijk te bestrijden. Het zou volgens hen onmogelijk (moeten) zijn dat het ‘vernietigen van de aarde legaal zou zijn’.
De algemene vergadering van de VN heeft gister het voorstel van Vanuatu, dat het idee van de Fijische studenten adopteerde, aangenomen. Overigens zijn uitspraken van dat IGh in Den Haag niet bindend, maar die zouden een soort jurisdictie kunnen vormen voor klimaatprocessen die overal in de wereld worden aangespannen.
De eilandenstaat Vanuatu is zeer actief aan het klimaatfront. De resolutie is ook zo opgesteld dat geen landen beschuldigd worden de klimaatcrisis (mede) veroorzaakt te hebben. Inmiddels hebben de initiatiefnemende studenten zich verenigd.
“Als je tien internationale milieujuristen vraagt of wat er met de emissies in veel landen gebeurt onrechtmatig is volgens het akkoord van Parijs krijg je verschillende antwoorden”, zegt Cambridgehoogleraar Jorge Viñuales die meegewerkt aan de opstelling van het voorstel. “Dat kan niet kloppen, dus in plaats van naar het akkoord van Parijs te kijken moeten we het breder zoeken in het internationale recht.”

Bronnen: BBC, Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *