Blaadjes blijven lang aan de bomen door natte zomer

Ik vroeg me niet zo lang geleden af hoe het komt dat bijna alle blaadjes aan de bomen nog groen waren. Tekent de klimaatverandering zich daar al af? Hoe komt dat? Volgens De Standaard zou dat te maken hebben met de uitermate natte zomer die we achter de rug hebben.
Wanneer bomen precies hun bladeren verliezen, hangt volgens mensen die het weten kunnen af van een aantal factoren: de boomsoort, de droogte, de daglengte, de lichtintensiteit en de temperatuur. Zo hebben kastanjebomen en notenbomen al een deel van hun bladeren verloren, maar veel andere soorten staan nog groen en beginnen nu pas te verkleuren. “De natte zomer zorgt ervoor dat de bomen langer in goede conditie blijven”, zegt Koen Es, wetenschappelijk directeur van de Plantentuin van Meise. Hij wijst erop dat ze genoeg water hebben gekregen en dat goed hebben kunnen bijhouden. Daardoor houden ze langer hun bladeren vast. Bovendien zorgde de natte zomer er ook voor dat bomen beter in staat zijn om weerstand te bieden tegen plaaginsecten zoals de letterzetter of de eikenprachtkever.

Het zou een misvatting zijn dat bomen in normale omstandigheden al in september hun bladeren verliezen. Volgens boomdeskundige Hans Verboven van Natuurpunt zijn oktober en november de maanden waarin we door een kleurrijk tapijt van afgevallen bladeren kunnen wandelen. “Veel hangt af van het weer. Als het stevig waait en de nachten kouder worden, kan het snel gaan.” Dat zie je nu dus gebeuren, maar waar lag die natte zomer aan (terwijl een droge was voorspeld)? Klimaatverandering?

Bron: de Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *