Hoogvlieger zou altijd windstroom leveren

Energievlieger

Energievlieger zou 24 uur per dag stroom leveren (afb: skysails-power.com)

Soms kom je wel eens wat aardigs tegen. Onze Nederlandse ruimtevaarder Wubbo Ockels had al ideeën om met vliegers aan lange kabels windenergie af te tappen. Nu schijnt het bedrijf SkySails Power in Duitsland dat idee ‘overgenomen’ te hebben en is nu met het Franse bedrijf Engie een proef begonnen om die techniek te gebruiken voor de stroom die een gasopslagsysteem in Peckensen (D) nodig heeft. Ik(=as) geef toe dat dat geen wereldschokkend nieuws is, maar het bedrijf geeft aan dat met deze windtechniek veel meer windenergie kan worden geoogst en met veel minder materiaal  (90%) dan windturbines nodig hebben. In de wat hogere luchtlagen waait de wind vaker en harder dan vlakbij de grond. Bovendien staan in windparken molens elkaar in de weg en daar hebben de vliegers van SkySails geen last van.
Uiteraard is Stephan Wrage, oprichter van SkySails, in zijn nopjes. Overigens met de energievlieger in Peckensen delen met zonne-energie. Hij schat de capaciteit van de windvliegers alleen in Duitsland al op tientallen gigawatts. “Hoogtewindenergie heeft veel mogelijkheden om bij te dragen aan de duurzaamheid.”
Volgens hem helpen de energievliegers vooral op land, aangezien windturbines daar vaak veel minder rendabel zijn dan op zee of aan de kust. Volgens het bedrijf levert zo’n energievlieger, die tot 400 m hoog kan vliegen, altijd stroom en vervalt een belangrijk nadeel van windenergie.

Veel minder materiaal

Die 90% minder materiaal dan een windturbine met vergelijkbaar vermogen komt overigens niet van SkySails, maar van Moritz Diehl van de universiteit van Freiburg (D). Hij is razendenthousiast over de windvlieger en schat dat die vijf keer meer stroom produceert dan ‘laagbijdegrondse’ windmolen. Voor Diehl is de vliegende energiecentrale een mooi en beter alternatief voor windparken op land of zee. Groot voordeel, lijkt mij(=as), dat de vliegers minder gevaar opleveren voor vogels.

SkySails schijnt momenteel een model in de aanbieding te hebben met de volgende prestaties en eigenschappen:

Technische gegevens SKS PN-14
Gemiddeld vermogen/max. vermogen 100-200 kW
Vleugeloppervlak vlieger 90-180 m²
Bereik windsnelheden 3-25 m/s
Kabellengte 800 m
Kabeldoorsnee 14 mm
Grondstation 10 laadbak

Bronnen: bdw, SkySails Power

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *