Wervelstormen krijgen extra zware categorie 6

Wervelstorm Diana op 7 augustus 2011

Wervelstorm Diana op 7 augustus 2011 (afb: NOAA/WikiMedia Commons)

Door de klimaatverandering zullen de stormen ook zwaarder worden. Daarom stellen wetenschappers voor een extra zware categorie aan de zwaarte-indeling van wervelstormen toe te voegen: categorie 6.
In de afgelopen tien jaar zouden vijf stormen in die categorie terecht zijn gekomen, dat wil zeggen van wervelstormen waarvan de windsnelheid langere tijd boven de 300 km/u ligt. Zulke megastormen zullen steeds vaker voorkomen, voorspellen allerlei onderzoeksgroepen als gevolg van de opwarming van de oceanen en van de atmosfeer. Als je in zo’n storm terecht komt, dan is dat volgens die onderzoekers ‘heel erg slecht’.
Die categorie zal, als het aan die onderzoekers ligt, worden toegevoegd aan de zogeheten Saffir-Simpson-wervelstormschaal, die in 1969 is voorgesteld door de naamgevers van die schaal: Herbert Saffir, een civiel ingenieur, en Robert Simpson, destijds directeur van het Amerikaanse wervelstormcentrum. De zwaarste categorie daarin is tot nu toe categorie 5, voor stormen met windsnelheden boven de 250 km/u.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *