“Oceanen warmen sinds 2005 bijna twee keer sneller op”

Zeespiegelstijging

Ook de zeespiegelstijging versnelt (afb: Corpernicusrapport Oceanen)

Het tempo van de opwarming van de oceanen is sinds 2005 bijna verdubbeld, blijkt uit een rapport van het Europese Copernicus-observatorium, dat maandag werd gepubliceerd. Meer dan een vijfde van het totale oceaan-oppervlak had in 2023 te maken met een ernstige hittegolf. Ook de zeespiegelstijging gaat steeds sneller, mede als gevolg van het rap smelten van landijs.
“De opwarming van de oceaan kan worden beschouwd als onze indicator van de opwarming van de aarde. Het is sinds de jaren ’60 blijven toenemen”, stelt oceanografe Karina von Schuckmann tijdens de presentatie van het achtste rapport over de toestand van de oceanen van Copernicus. Volgens het rapport zijn de oceanen sinds 2005 met 1,05 W/m2 opgewarmd, vergeleken met 0,58 W/m2 in de voorgaande decennia.
Dat zou overeenkomen met de bevindingen van het VN-klimaatforum. In 2019 achtte dat wetenschappelijke forum het waarschijnlijk dat het tempo van de opwarming van de oceaan meer dan verdubbeld was sinds 1993.
Sinds 1970 hebben de oceanen meer dan 90% van de overtollige warmte van het klimaatsysteem opgenomen, veroorzaakt door de enorme door de mens veroorzaakte broeikasgasuitstoot, aldus het VN-klimaatforum.
De oceanen, die 70% van het aardoppervlak bedekken, zijn een belangrijke regulator van het klimaat op aarde. Warm water veroorzaakt heviger orkanen en stormen, met de daarmee gepaard gaande verwoestingen en overstromingen.

Hittegolven

Deze opwarming gaat ook gepaard met een toename van hittegolven op zee. Zo heeft 22% van de oceanen in de wereld in 2023 te maken gehad met ten minste één ernstige of extreme hittegolf. De meer wijdverbreide hittegolven op zee hebben ook de neiging langer te worden, met een gemiddelde jaarlijkse maximale duur die sinds 2008 is verdubbeld van twintig naar veertig dagen.

Zeehittegolven kunnen leiden tot wegtrekken en/of massale sterfte van soorten, ecosystemen aantasten, maar ook het vermogen van oceaanlagen om zich te mengen verminderen, waardoor de verdeling van voedingsstoffen wordt belemmerd.
De oceanen nemen ook veel CO2 op. De zuurgraad van de oceanen, die een kwart van de door menselijke activiteiten uitgestoten CO2 absorberen, is sinds 1985 met 30% is toegenomen. Dat heeft ernstige gevolgen voor schelpdieren en koralen.

Zeeijs krimpt rap

In het Noordpoolgebied is er sinds 1979 2,2 miljoen km² aan zeeijs verdwenen. Ook rond Antarctica verdwijnt het zeeijs in rap tempo. De totale maximumommvang was het vorig jaar 16,8 miljoen km², 1,9 miljoen km² (drie keer Frankrijk) minder dan het gemiddelde van 1993 tot 2010.

Bron: le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *