Het klinkt voor mij (leek op elk terrein) als een open deur: bomen zorgen voor neerslag, maar kennelijk is het dat niet. Nu hebben onderzoekers dan toch aangetoond dat ontbossing in de tropen (niet elders? as) leidt tot minder neerslag. Dat verband zou nog niet eerder wetenschappelijk zijn bevestigd.
Al vaker klaagden bewoners van tropische regenwouden dat door het verdwijnen van bomen het klimaat ter plaatse warmer en droger werd. Er moesten wetenschappers uit Engeland (Leeds) aan te pas komen om dat officieel vast te leggen.
De onderzoekers bekeken weergegevens en satellietbeelden van tropische bosgebieden van de laatste veertien jaar. Ze stellen als de snelheid van de ontbossing in Congo in het huidige tempo doorgaat er 8% tot 12% minder regen zal vallen met grote gevolgen voor biodiversiteit, voor de oogsten en de gezondheid van de bossen in dat land.
“Tropische bossen spelen een cruciale rol in de hydrologische cyclus”, zegt Callum Smith. “De vermindering van neerslag door ontbossing leidt voor de bevolking tot waterschaarste en slechtere oogsten. Tropische bossen hebben vocht nodig om te overleven en ook bos dat overblijft zal last hebben van minder neerslag.”
De onderzoekers drie gebieden met tropisch regenwoud: Congo, het Amazonegebied en Zuidoost-Azië, waar in hoog tempo bossen worden gekapt. Die achteruitgang is goed te zien op de satellietbeelden van 2003 tot 2017. Ook de neerslaggegevens komen van satellietmetingen. De neerslagmetingen in ontboste gebieden werden vergeleken met die in bosgebied.
Het hele jaar door
De neerslag verminderde het hele jaar door, maar had, uiteraard, het grootste effect in de droge periodes. De grootste vermindering door ontbossing trad echter op in het natte seizoen met een verlies van 0,6 mm per maand per procent ontbossing. Oogsten zouden, gemiddeld, met 0,5% verminderen per procent ontbossing
Onderzoeksleider Dominick Spracklen stelt dat dit onderzoek het wezenlijke belag van tropische regenwouden maar weer eens aantoont. “Hoewel er pogingen zijn gedaan de ontbossing te stoppen gaat die nog steeds door. Dat zal moeten stoppen en ontboste gebieden zouden weer bebost moeten worden.”
Bron: Science Daily