Het Midden-Oosten en het oostelijke Middellandse-zeegebied (MOOM) zouden sneller opwarmen dan het mondiale gemiddelde. In 2100 zou het daar wel eens 5°C warmer kunnen zijn, waarschuwen onderzoekers.
MOOM zou volgens de onderzoekers twee keer sneller opwarmen dan het wereldgemiddelde, meer dan enig ander bewoond deel van de wereld. Als de huidige ontwikkelingen zich voortzetten (in het niks-aan-de-handscenario; as) dan komen de onderzoekers uit op een extreme opwarming van 5°C in dit toch al hete deel van de wereld. Die opwarming zal zich vooral doen gelden in de zomer. Vrijwel alle sectoren zullen de gevolgen daarvan ondervinden en vooral de levende wezens en vegetatie in die gebieden.
Het rapport is opgesteld in voorbereiding op de VN-klimaatconferentie COP27 die in november dit jaar in Egypte zal moeten plaatsvinden. Het geeft bijgewerkte cijfers en analyses van de stand van het klimaat op verschillende tijdschalen met mogelijk af te leggen routes in het oostelijke Middelandsezeegebied. MOOM zou binnenkort het stokje van de EU kunnen overnemen als grotere broeikasgasuitstoter.
Ook gaat het rapport in op de gevolgen van aardopwarming voor het weer, zoals hittegolven, droogtes en extreme neerslag, maar het biedt ook voorstellen voor het temperen van de klimaatverandering, maar ook voor aanpassing aan de nieuwe omstandigheden.
‘Onderkant’
Volgens Jos Lelieveld van het Duitse Max Planckinstituut voor scheikunde krijgen de mensen in MOOM grote problemen met gezondheid. Daarvan zal vooral de ‘onderkant’ van de samenleving onder lijden. Net als andere klimaatonderzoekers dringt hij aan op snelle klimaatactie, maar die valt nog vrijwel nergens te ontwaren (stel ik; as). “Het motto van COP27 is goed gekozen: Samen voor rechtvaardige, ambitieuze en effectieve klimaatactie. (…) De noodzaak om de doelstellingen van het Klimaatakkoord in Parijs te halen is belangrijker dan ooit.”
De zeventien betrokken landen in de analyse zijn: Bahrein, Cyprus, Egypte, Griekenland, Iran, Irak, Israël, Jordanië, Koeweit, Libanon, Oman, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Syrië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.
Bron: Science Daily