Wij en allerlei apparaten hangen aan een digitale wereld die steeds meer energie vereist en dientengevolge steeds meer broeikasgassen produceert. Het lijkt er op dat hier en daar aan een ietwat groenere digitale wereld wordt gewerkt, zonder dat we helemaal van het ‘web’ losraken.
De digitale sector is verantwoordelijk voor ongeveer 4% van de broeikasgasuitstoot en in 2025 zou dat 7% kunnen zijn. De oorzaak: de productie van apparaten, die alleen al verantwoordelijk is voor 70% van het effect. De waanzinnige jaarlijkse groei van het dataverbruik is echter ook niet onbelangrijk. Volgens Statista groeit dat met bijna 40% per jaar en verwacht wordt dat de hoeveelheid wereldwijd gegenereerde gegevens in 2025 de 180 zettabytes (zetta=1021) zal overschrijden.
INR, dat zich in Frankrijk bezighoudt met digitale ‘duurzaamheid, en Green IT Alliance (AGIT) hebben onlangs de groene it-2024-barometer ten doop gehouden; zo te zien vooraleerst in Frankrijk.
Internet der dingen, sociale netwerken, videodiensten, de wolktechnologie en de datacentra enzovoorts dragen allemaal bij aan het energieverbruik. Groene connectiviteit zou een goede hefboom zijn om de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen te bewerkstelligen, maar ook van het energieverbruik. Dit idee, geopperd door Green WiFi®, moet het energieverbruik van digitale technologie met 15% verminderen. Niet echt wereldschokkend.
“Groene connectiviteit betekent denken in kringlopen: jezelf regelmatig de juiste vragen stellen over manieren om je hele energieverbruik te verminderen”, legt Antoine Huber van Green WiFi® uit. Het is daarbij het idee om vooral het gebruik centraal te stellen in het denken om beter aan de behoeften van gebruikers te voldoen en milieuvriendelijkere consumptiepatronen aan te moedigen en dat allemaal uiteraard met een gegarandeerde connectiviteit die net zo goed of zelfs beter is.
Rendement
Belangrijk is het energierendement. Op dit gebied is er nog veel ruimte voor verbetering, al was het maar om de WiFi-verbinding te verkiezen boven 4G, dat volgens een onderzoek van de Amerikaanse Columbia-universiteit 23 keer meer energie verbruikt. Het is dus een kwestie van kiezen voor de beste praktijken, maar ook van het vereenvoudigen van architecturen en het stimuleren van betere systemen.
Glasvezel is als transportmedium de minst energieverbruikende technologie, waarbij het verbruik een kwart is van dat van koper, volgens onderzoek van Arcep.
Het zogenaamde passieve optische GPON-netwerk van Green WiFi®, vermindert bijvoorbeeld het energieverbruik tot 60%, verbetert de prestaties aanzienlijk, heeft een langere levensduur en vereist ook minder elektronische apparaten. Huber: “Ecologie en economie kunnen best samen gaan.”
Er zijn nu al legio mogelijkheden de ecologische en klimaatvoetafdruk van digitale technologie te verminderen.
Kringlopen, hergebruik, bepaalde reparaties, de oplossingen bestaan nu al om dit mogelijk te maken. Met eco-ontwerp zou tot 50% op onderdelen (en dus broeikasgasuitstoot) bespaard kunnen worden. Volgens Huber is ‘het meest ecologische product’ het product dat niet vervangen hoeft te worden.
Bron: Futura-Sciences