Volgens een rapport dat in de aanloop naar de COP27 is gepresenteerd zou de rijke landen in het Noorden van de wereld, jaarlijks tweebiljoen dollar/euro, om de landen in dat deel van de wereld te compenseren voor de klimaatschade die het rijke Noorden heeft veroorzaakt. Dat zou van nu tot minimaal 2030 moeten gebeuren om die landen enigszins ‘weerbaar’ te maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zo staat te lezen in “Finance for Climate Action” (dat ik ff niet op het web kan vinden; as).
Dat geld is nodig voor het verminderen van de broeikasgasuitstoot, aanpassing aan veranderingen, herstel van klimaatschade, derving van klimaatverliezen enz. De helft van dat bedrag zou van externe bronnen moeten komen, de rest van overheden (dus lokale belastingbetalers), stelt het rapport.
“Rijke landen zullen moeten erkennen dat het in hun eigen belang is te investeren in klimaatacties”, zegt econoom Nicholas Stern, momenteel adviseur van de Britse overheid. Het is een kwestie van rechtvaardigheid dat de vervuiler, de rijke landen, betaalt, vindt hij.
COP27 is zondag jl. van start gegaan. Financiële compensatie zal, zo is de verwachting, het belangrijkste thema zijn. Tot nu toe hebben de rijke landen hun hand stevig op hun portemonnee gehouden. Van de toegezegde 100 miljard hebben de armere landen tot nu toe weinig gezien.