Wereldvoedselproductie in gevaar door aardopwarming

landbouwopbrengst daalt door aardopwarming

Landbouwopbrengst daalt door aardopwarming

Nu de klimaatverandering versnelt heeft dat invloed op de we-reldvoedselvoorziening. Onderzoeksters waarschuwen dat we zonder snelle veranderingen in de landbouwpraktijken, te maken kunnen krijgen met wijdverbreide voedseltekorten die leiden tot hongersnood, massamigratie en wereldwijde instabiliteit.
“We zijn in een race tegen de klok”, zegt Silvia Restrepo, president van het Boyce Thompsoninstituut (BTI) en een van de co-auteurs. “De gewassen waarvan we afhankelijk zijn voor voedsel, hebben steeds meer moeite om extreme weersomstandigheden te overleven, van hittegolven tot droogtes en overstromingen. Ondertussen gaan onze inspanningen om sterkere en veerkrachtigere gewassen te ontwikkelen gewoon niet snel genoeg.”
Het probleem is complex. Gewassen hebben niet alleen te kampen met hogere temperaturen, maar ze worden ook vaker geconfronteerd met plagen en ziektes. Zelfs als planten deze bedreigingen overleven, kan klimaatverandering hun voedingswaarde verminderen. Wat de urgentie nog groter maakt, is dat landbouw zelf bijdraagt ​​aan ongeveer 26% van de wereldwijde broeikasgasuitstoot, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

Opvallend is, stellen de onderzoeksters, dat ondanks de cruciale rol van landbouw in de overleving van de mens, slechts ongeveer 4% van de wereldwijde klimaatfinanciering (ruim 30 miljard euro per jaar) naar de ontwikkeling van klimaatbestendige voedselsystemen gaat. Nog zorgwekkender is dat het grootste deel van dit onderzoek zich richt op grootschalige landbouw in rijke landen, waardoor kleinere boerderijen en ontwikkelingslanden worden uitgesloten.

“We moeten volledig heroverwegen hoe we deze uitdaging aanpakken”, aldus medeauteur Andrew Nelson, universitair hoofddocent bij BTI. “In plaats van te beginnen in het laboratorium en te hopen dat oplossingen in het veld werken, moeten we beginnen met het begrijpen van de echte uitdagingen van boeren en vervolgens terugwerken om praktische oplossingen te ontwikkelen.”

Samenwerking

De onderzoeksters benadrukken dat succes een ongekende samenwerking tussen wetenschappers, boeren, beleidsmakers en het publiek vereist. Ze benadrukken ook het belang van het toegankelijk maken van nieuwe technologieën voor alle regio’s, met name in het Globale Zuiden, waar de gevolgen van het klimaat vaak het zwaarst worden gevoeld. En er moet snel gehandeld worden. Het lijkt mij(=as) dat deze oproep een tikje aan de late kant komt, maar ja ik ben dan ook maar een leek op elk terrein.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *