Keer op keer wordt de elektrische auto gepresenteerd als (deel)oplossing voor het klimaat, maar dat is grote flauwekul. De auto is een ‘oplossing’ die (mede) het klimaatprobleem heeft veroorzaakt als materialisering van mateloze ikzucht en verspilling. Een elektrische variant is slechts een fractie minder slecht, maar de heilige koe mag kennelijk niet ter discussie worden gesteld. Kranten in Nederland en België branden er hun vingers niet aan en dan hoeven we het al helemaal niet over politici te hebben.
In Frankrijk is Le Monde een stuk minder bekrompen en geeft ruim baan aan mensen die de koe (niet alleen de heilige) bij de hoorns durven te vatten: “We moeten veel efficiëntere en zuiniger auto’s maken voor hen die afhankelijk daarvan afhankelijk zijn”, stellen een vijftal scribenten in die krant.De vijf zijn niet de minste: Morgane Créach, directeur van Réseau Action Climat ; Stéphane Destugues verantwoordelijk voor mijnbouw en metaalindustrie van vakbond CFDT ; François Gemenne, voozitter van de wetenschappelijke raad van de Fondation pour la nature et pour l’homme ; Jean-Marc Jancovici, president van Shift Project, Diane Strauss, directeur van Bureau France de Transport & Environnement. Ze vinden dat het subsidiëren van steeds zwaardere, krachtiger e-auto’s voorzien van alle denkbare snufjes een doodlopende weg is.
Er worden in Frankrijk met veel overheidsgeld gigantische accufabrieken gebouwd, waarvan er onlangs een in gebruik is genomen. “Er is (daar; as) met geen woord gerept over de visie op de mobiliteit van de toekomst (…) waar de auto een veel minder centrale plaats moet innemen”, stellen de vijf. Hoe staat het met de beschikbaarheid van materialen of met die van de stroom om de auto’s op te laden, vragen ze zich af.
“De huidige strategie heeft het niet over de echte problemen en dreigt ons op een dood spoor te brengen. De autoindustrie moet rekening houden met de noodzaak van krimp”, stellen de vijf. Dat heeft alles te maken met de fysieke grenzen die de aarde nu eenmaal heeft. We zullen moeten minderen en het is een eerste uitdaging die vermindering zo eerlijk mogelijk te verdelen, betogen ze. Daar zullen alle Fransen en uiteindelijk ook alle EU-ers gezamenlijk hard aan moeten trekken, stellen ze. Ik zou dat willen uitbreiden tot alle mensen in de landen die verantwoordelijk zijn voor de dreigende klimaatontwrichting
Bron: Le Monde