Klimaatschade door oorlog in Oekraïne aanzienlijk

Klimaatschade oorlog in Oekraïne

De klimaatschade onderverdeeld (afb: IGGAW)

Oorlog is een vrij domme en misdadige manier van ‘communicatie’ waarbij veel levens worden verwoest of vernietigd en een gigantische schade wordt aangericht. Ook helpen oorlogen niet mee om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Integendeel. Een groep onderzoekers onder aanvoering van Lennard de Klerk heeft uitgerekend dat de broeikasgasuitstoot van de oorlog in Oekraïne (pdf-bestand) in de eerste twee jaar (februari 2022 tot februari 2024) 175 mln ton kooldioxide-equivalenten zou zijn geweest, oftewel meer dan de uitstoot van Nederland in een jaar (158,4 mln ton in 2022).
De uitstoot is vooral een gevolg van het brandstofverbruik van vlieg- en landvoertuigen, maar ook van bosbranden en van de vernieling van olie- en gasinstallaties maar ook van hele dorpen en delen van steden, van het beton en staal dat wordt gebruikt voor de verdedigingswerken van beide zijden enzovoort. Daarnaast is ook gekeken naar de toekomstige schade door wederopbouw van al die vernieling.
De totale schade zou in die twee eerste jaar in geld uitgedrukt zo’n 30 miljard euro hebben bedragen (cijfers van het Initiative on Greenhouse Gas Accounting of War). De eerste twaalf maanden na de inval van Rusland in buurland Oekraïne bedroeg de uitstoot 120 mln ton.

Krijgshandelingen

De militaire activiteiten zouden 51,6 mln ton bedragen, waarvan Rusland verantwoordelijk was voor 35,2 mln ton. De wederopbouw zou verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van 56 mln ton.  De sluiting van het Siberische luchtruim voor veel luchtvaartbedrijven zou ook grote invloed hebben gehad, doordat, vooral, westerse maatschappijen langere routes moesten afleggen. De totale schade daarvan voor het klimaat berekenden de onderzoekers op 24 mln CO2<.sub>-equivalenten.

Bronnen: der Spiegel, ecoactiob,org.ua

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *