Brandseizoen weer in alle hevigheid losgebarsten

Kaart van Canada

Kaart van Canada (afb: WikiMedia Commons)

Het natuurbrand-seizoen lijkt alweer in alle hevigheid losgebarsten te zijn. In Rusland, vooral Siberië, zou deze zomer al eenmiljoen hectare natuur in vlammen zijn opgegaan.  Ook het westen van Canada brandt de natuur weer, vooral in het westen. Daar werden al bewoners geëvacueerd.
Sinds het begin van dit jaar lag dat natuurverlies in Rusland al op zo’n 3,5 miljoen hectare (bijna de oppervlak van Nederland). De branden zouden nauwelijks bestreden worden; deels door desinteresse bij de overheid maar ook door de oorlog in Oekraïne waardoor brandweerlieden en materiaal om de branden te bestrijden ontbreken.
Er is een decreet uitgevaardigd waar het maximale natuurverlies dit jaar op 5,1 miljoen ha is gesteld. In het huidige tempo zou dat betekenen dat dat maximum al op 20 juli zal worden overschreden.

Canada

Volgens het Canadese bosbrandcentrum CIFFC zouden er op vrijdag jl. 573 branden woeden waarvan de meeste (zo’n 400) onbeheersbaar zouden zijn. Alberta (105 branden), Brits Columbia (100 branden) en Yukon (80), de drie westelijkste provincies van Canada, zijn het zwaarst getroffen. Overigens lijkt het aantal branden dit jaar tot nu toe lager te liggen dan in 2023 tot half juli: 3802 tegen 2414. Het vorig jaar verloor Canada 18 miljoen ha aan natuur door brand.
De branden in het westen van Canada zouden mede het gevolg zijn van uitzonderlijk warm weer met temperaturen tot 42,5°C. In het oosten in Quebec, waar zo’n 78 natuurbranden woeden, werd de brandweer een handje geholpen door de orkaan Beryl, die in die gigantische Canadese provincie zorgde voor veel regen zo viel in Montréal afgelopen woensdag 100 mm hemelwater.

Bron: le Monde & le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *